Final de l'estat d'alarma: quan s'acaba? diumenge o dilluns?

L’estat d’alarma és a punt d’acabar.El dubte de molts restauradors rau en concretar quan es produirà aquest fet.

La nit del 8 al 9 de maig es clourà un període de més de mig any de restriccions de drets fonamentals, d’ençà del 25 d’octubre. La pròrroga autoritzada pel Congrés espanyol s’acaba a les 00.00 del 9 de maig, i per tant diumenge ja no serà vigent el confinament nocturn ni el perimetral, entre més mesures restrictives.

Aquests darrers dies, el President del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha insistit que no aprovaria un nou decret d’estat d’alarma, tot i que algunes autonomies ho han demanat i al no sortir-se'n (de moment), han demanat de mecanismes i eines que els facilitin la restricció de la mobilitat durant determinades hores del dia

Podem afirmar, ara com ara, si no hi ha cap canvi de l'Executiu espanyol que dissabte a les 22.00 la població haurà de confinar-se a Catalunya com és habitual aquests últims mesos, però al cap de dues hores, a la mitjanit, tothom podrà sortir lliurement al carrer sense arriscar-se a rebre cap sanció.

La Generalitat, per boca de la Consellera de Presidència i Portaveu del Govern Meritxell Budó, ha expressar aquest matí que Catalunya no aplicarà cap mesura per a mantenir restriccions com el confinament nocturn,que al no gaudir del paraigua legal de l’estat d’alarma necessitaria d'autorització judicial per ser aplicades. En el cas de Catalunya, es requeriria l'Acord del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, per avalar aquesta restricció i alguna altra com ara la limitació de les reunions o els confinaments perimetrals que es puguin prendre en consideració d’acord amb l’evolució de la situació epidemiològica.

Cal tenir en compte que les resolucions judicials podrien variar segons el territori i no ser homogènies, i els sectors afectats per les restriccions podran presentar recursos contra les decisions dels governs, que hauran de justificar amb dades les mesures que vulguin implantar.

El que de moment tenim clar, és que diumenge dia 9 de maig, les terrasses podran treballar més enllà de les 17h, i els restaurants podran fer sopars...el que encara no sabem és fins a quina hora ens ho permetran fer. Cal estar pendents de nou del PROCICAT.