Missatge del President, Antoni Cañete, als associats en ocasió dels 100 dies del nou mandat de PIMEC

Benvolguda sòcia, benvolgut soci,
 
Hem complert 100 dies de l’inici del nou mandat després d’haver rebut el vostre suport majoritari a les eleccions. Al llarg dels darrers tres mesos hem completat el nomenament dels òrgans de govern i de gestió i hem fet la reestructuració que ens ha permès posar en marxa el nou model de governança.
 
Com recordareu, la nostra candidatura va concórrer a les eleccions amb el lema #activismeempresarial. Aquesta frase il·lustra la meva voluntat ferma de situar les pimes al pont de comandament, és a dir, a tots aquells àmbits de decisió que afecten la nostra competitivitat i viabilitat, ja sigui a escala local, autonòmica, estatal o europea. No ens volem situar al lloc que ens correspon per demanar privilegis, dels quals les pimes no han estat beneficiàries, sinó per fer valer el principi d’equitat; aquell que promou que les normes siguin sensibles amb la dimensió de les empreses per ajudar-les a créixer i a ser competitives.
 
En aquest temps hem instat les administracions a pensar i legislar primer en petit, sense deixar de seguir constantment les mesures sanitàries i les restriccions, exigint ajuts directes, urgents, sostinguts i realistes a les empreses, tal com s’ha fet a altres països. Es van promoure ajuts directes, que vam qüestionar que no arribessin a totes les empreses, ja que la pandèmia econòmica no ha afectat només les activitats suspeses, sinó tota la seva cadena de valor. Fruit del nostre capteniment en va sortir la rectificació inicial i l’ampliació del llistat de beneficiaris, que aplaudim.
 
 

 

 

 


Atesa la rellevància del procés de vacunació, vam denunciar el seu baix ritme durant el març i l’abril, i també vam demanar la introducció de noves vacunes, tot encetant converses amb els titulars de la vacuna Sputnik V per a la seva fabricació i distribució a Catalunya. Actualment podem comprovar que el ritme de vacunació s’ha accelerat adequadament.
 
Hem posat de manifest un debat respecte del qual difícilment es pot estar en contra: la petició en la nostra compareixença al Congrés que les grans empreses que no compleixen la normativa sobre morositat no puguin optar als fons europeus. Hem seguit  de prop la gestació del Fons NGUE a través de la nostra Delegació a la UE. Hem de seguir vetllant per garantir que les pimes en seran les principals beneficiàries arreu, però també hem posat en marxa una Oficina de suport per a la participació en la gestió d’aquests fons.
 
Vull destacar també que arran d’una pregunta que hem formulat a la presidenta del BCE s’ha posat de manifest que el Banc facilita la liquiditat de les grans empreses, comprant els seus títols de deute de manera regular per afavorir la liquiditat de totes les empreses, i, per tant, també de les pimes. La difícil situació de les nostres pimes ens segueix preocupant i, per això, n’hem continuat reclamant la reestructuració, i fins i tot la quitança dels préstecs ICO, una reivindicació que hem portat fins a les institucions europees. També hem accelerat el desplegament del Pla de Viabilitat, un projecte de país, com a eina gratuïta i innovadora de diagnosi i suport a les pimes per fer front a aquesta greu pandèmia econòmica.
 
Conscients que el pont de comandament per a les pimes i treball autònom l’hem de situar de manera molt rellevant en el diàleg social del conjunt de l’Estat, hem posat en relleu la necessitat de normalitzar i homologar la representació empresarial, tal com ja succeeix a Catalunya o Europa, amb representants en igualtat de condicions tant de les grans empreses com de les micro i pimes. Normalització que volem aconseguir a través de la nova confederació patronal CONPYMES, la qual és una eina per a la defensa real de les pimes i que aplega una vintena d’organitzacions amb 2,1 milions d’empreses.
 
Alhora hem continuat ampliant la massa social de la patronal i hem encetat noves iniciatives de caràcter sectorial, com la creació de PIMEC Esport, així com d’una unitat específica per atendre els socis col·lectius i cooperar. L’àmbit sectorial ha de continuar creixent i enfortint el relat de la nostra entitat per a una representació real, clara i amb vocació de reconstrucció socioeconòmica.
 
Durant els mesos de juny i juliol he previst un seguit de visites a les nostres seus i delegacions, per a trobar-me personalment amb les respectives comissions executives. De cara als mesos d’octubre i novembre tornaré als nostres territoris en actes oberts, per als quals m’agradaria comptar amb la vostra participació i escoltar les vostres propostes i inquietuds. A més, serà l’ocasió de poder saludar-vos personalment.
 
Conscient que només amb l’activisme empresarial i la vostra força podem defensar els nostres interessos i el nostre valor, tot l’equip de PIMEC estem a la vostra disposició i us encoratjo a fer-nos arribar els vostres suggeriments al correu participa@pimec.org.
 
Ben cordialment,

 
Antoni Cañete i Martos
President