Darias: La flexibilització de l'ús de la màscara en exteriors suposa recuperar una part de les nostres vides de manera prudent i acurada

La ministra de Sanitat ha recordat que la flexibilització de l'ús de la màscara es limita, amb caràcter general, a espais exteriors en els quals es pugui mantenir una distància mínima de 1,5 metres entre persones no convivents.

Carolina Darias ho ha defensat així durant la seva compareixença en el debat de convalidació del Reial decret llei 13/2021, de 24 de juny, que s'ha substanciat aquest dimecres en el Congrés dels Diputats i que, entre altres, ve a flexibilitzar l'obligatorietat de l'ús de la màscara en espais recollida en la Llei 2/2021.

Tal com ha recordat la ministra de Sanitat, el Reial decret pel qual es flexibilitza l'ús de la màscara és una regulació de mínims, i eximeix de l'obligatorietat de portar-la només quan, en espais exteriors, es pugui mantenir una distància interpersonal de 1,5 metres entre persones no convivents. Per a la resta de situacions, la màscara serà obligatòria, ha remarcat Darias.

Es tracta, en qualsevol cas, d'una decisió que compta amb el suport de l'evidència científica i que és fruit del treball realitzat des de la Ponència de Alertas i Plans de Preparació i Resposta, on participen tant els responsables dels serveis de Vigilància i Alerta de totes les comunitats i ciutats autònomes, com la Direcció General de Salut Pública, el Centre de Coordinació d'Emergències i Alertes Sanitàries (CCAES), la Subdirecció General de Sanitat Exterior, la Subdirecció General de Promoció, Prevenció i Qualitat, INGESA, el Ministeri de Defensa i l'Institut de Salut Carles III.

La ministra de Sanitat ha insistit que Reial decret llei 13/2021 només modifica l'article 6 de la Llei 2/21, per la qual cosa la resta de la llei continua intacta. En aquest sentit, s'ha referit a les aglomeracions de persones sense màscares que s'han observat en les últimes dates; situacions que no tenen ni empara legal ni cap justificació.

"Aquestes imatges posen de manifest un incompliment de les condicions fixades per la Llei", ha posat l'accent Darias, qui ha insistit en la necessitat de perseverar i mantenir al virus a ratlla amb el compliment de les normes malgrat la fatiga pandèmica.

També deixa sense efecte el règim establert per a l'aforament en la Lliga de Futbol Professional i la Lliga ACB, una vegada represes les competicions professionals amb la incorporació progressiva del públic a aquestes.