La digitalització accelera la transformació del sector turístic des del punt de vista dels turistes, de les empreses i de les destinacions

El Forum TurisTIC, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, va posar ahir de relleu la capacitat del sector per generar valor aprofitant la digitalització i es va incidir en què l’acceleració de la transformació que comporta des del punt de vista dels turistes, de les empreses i de les destinacions esdevé clau per avançar cap al nou turisme postpandèmia, en un horitzó on es preveu que la indústria de l’economia digital registri un creixement anual del 5,9 per cent fins al 2023 a nivell global.

El congrés Forum TurisTIC, que enguany arriba a la seva desena edició, va posar l’èmfasi en el fet que el turisme catalitza processos d'innovació en àmbits tecnològics que van des de les tecnologies digitals fins a les innovacions ambientals o enfocades al benestar, en un context marcat per l’objectiu de la Unió Europea d’aconseguir que el 75 per cent de les empreses europees utilitzin solucions com el núvol, la intel·ligència artificial i el Big Data l’any 2030.

L’acte d’inauguració va comptar amb la presència del conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent; la diputada de Turisme de la Diputació de Barcelona, Abigail Garrido, i el president d’Eurecat, Xavier Torra, entre d’altres representants.

Per a la diputada Abigail Garrido, «estem convençuts que la millora de la competitivitat del sector passa per garantir la sostenibilitat de les destinacions turístiques. Una sostenibilitat entesa des del punt de vista ambiental, econòmic i social, i que dota de sentit la nostra funció de suport als ens locals de la província de Barcelona».

Els impactes del canvi climàtic en el turisme

El congrés ha comptat amb quatre sessions de reflexió on s’han analitzat aspectes com el turisme sostenible, com impacta l’ús de les xarxes socials en el nou turista, la tecnologia aplicada al sector, i el metavers i el turisme del futur.

L’esdeveniment, que portava com a títol ‘10 anys de Turisme i Innovació: Reflexions’, ha aplegat empreses del sector turístic, d’innovació i de desenvolupament tecnològic, així com institucions públiques, associacions i gremis especialitzats en aquests sectors.

El Forum TurisTIC és un congrés organitzat per Eurecat i promogut per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona, que ha comptat amb la col·laboració de la Fundació la Caixa, Pal Robotics, Resol i Voilà.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 “Promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, l’ocupació plena i productiva i el treball digne per a tothom”  i al número 11 “Aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles”. Els disset ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.