Fira del Gall de Vilafranca del Penedès

Preparant el Nadal amb el Gall del Penedès! Tradició, gastronomia, vins i múltiples activitats

16 i 17 de desembre de 2017

Tal i com marca la tradició, pels volts de Sant Tomàs, Vilafranca del Penedès celebra la centenària Fira del Gall. 

La particularitat d’aquesta fira és que es pot viure des de la criança del Gall del Penedès amb IGP fins a la seva degustació, passant per la possibilitat d'utilitzar el servei d’escorxador. És l’única Fira de tota Catalunya on podem viure el procés complet.

Tot i tractar-se d'una fira centenària i eminentment tradicional, la Fira del Gall cada any introdueix alguna novetat. Enguany la Fira acollirà el VIIIè Concurs-exposició de raça de Gallina Penedesenca i el 2on Concurs al millor color de la closca d’ou de la raça de la Gallina Penedesenca.

 

Què podem trobar a la Fira?

A la Fira del Gall, a grans trets, hi trobaràs:

1. El mercat d’aviram on hi ha les parades de criadors de Gall Negre i tota mena d'aviram, així com l'Exposició-Concurs de raça de Gallina Penedesenca i l'Escorxador.

2. La carpa del Superceller i la Botiga de Nadal, on es podran degustar diversos vins negres de la D.O. Penedès, comprar tota mena de vins, escumosos Clàssic Penedès i delicadeses, o bé participar en les activitats que s'articulen al voltant del vi.

3. A l’Espai Gastronòmic hi ha la Mostra de Cuina d'Aviram i Vins de la D.O. Penedès on s'ofereix a tots els visitants la possibilitat d'escollir entre 21 propostes gastronòmiques a base d'aviram i maridar-les amb qualsevol dels vins de la D.O. Penedès que s'ofereixen.

4. A més d'aquests tres grans espais, hi ha la Fira d'artesania on hi trobaràs productes naturals, brocanteria i pintura i altres parades d’artesans. Enguany hi participen fins a 150 paradistes.

 

353 anys d’història

L’any 1664 es va autoritzar una darrera Fira per a Vilafranca, la Fira del Gall o de Sant Tomàs, que se celebra l’últim cap de setmana abans de Nadal i el més a prop de Sant Tomàs. Una fira que es caracteritzava per concentració, als voltants de Santa Maria, dels pagesos de la comarca que portaven a vendre el seu aviram i els ous rossos de la raça de la gallina penedesenca.

No obstant, la Fira del Gall o de Sant Tomàs anà esllanguint-se a l’inici de la dècada dels seixanta, enfosquida pels cants de sirena de l’aviram híbrid vingut d’Amèrica, de la implantació del pollastre a l’ast i de la conversió d’una menja pròpia «de bisbes i menestrals» en un “mataganes” popular. A mitjans dels vuitanta, la Fira del Gall no era altra cosa que unes poques parades d’aviram, confoses en la bigarrada oferta del mercat setmanal del dissabte. Quan el Patronat Municipal de Comerç i Turisme n’agafà l’organització, la revitalització fou  immediata i constant, any rere any, fins al punt que les places de Santa Maria i de Jaume I on recomençà aquest procés foren insuficients i, el 1991, es decidí el trasllat a la rambla de Sant Francesc. El 1994 s’allargà fins el diumenge.

Avui per avui, la Fira del Gall es una de les activitats de més envergadura i, paral·lelament amb la Festa Major de Sant Felix, ha estat declarada d’interès turístic nacional i considerada com la més típica de Catalunya, la que atrau un major nombre de visitants.

És l’única fira  en què es gaudeix del procés de la cadena alimentària km0: cria de l’animal autòcton, sacrifici de l’animal i degustació gastronòmica.