El «Festivitas Bestiarum» presumeix de les bèsties catalanes a Reus

L'agrupació organitzadora vol que Catalunya lideri la reivindicació de fixar un Dia Europeu del Bestiari Festiu

El bestiari popular català és el nom que rep el conjunt de figures que representen animals reals o fantàstics que són exhibits en les festes locals de Catalunya en processons, cercaviles o balls. Tenen el seu origen en el teatre medieval de les processons de Corpus Christi però al llarg dels anys han evolucionat  adquirint entitat pròpia en cercaviles i balls de diables, entre altres manifestacions tradicionals i populars.

L’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, en col·laboració amb l’Ajuntament de Reus i la Generalitat de Catalunya, convoca la quarta Nit del Bestiari Festiu i Popular 2017 el dissabte 2 de desembre de 2017, a Reus, enguany Capital de la Cultura Catalana.

Per la seva ubicació en el calendari anual el Festivitas Bestiarium esdevé la gran festa de cloenda de la temporada d’actuacions del Bestiari Festiu d’arreu del país.Balls, actuacions i cercaviles es barregen en un acte que també vol acostar el col·lectiu a la societat premiant les millors iniciatives, personatges públics o entitats que destaquen en el foment de la cultura popular i tradicional.

El col·lectiu s’obre a la ciutadania i a les institucions gràcies als Premis Best, i a banda de premiar les millors iniciatives impulsades per les entitats federades, es lliuraran reconeixements a la societat, personatge públic, institucions, empreses o associacions que s’hagin destacat en el foment dels valors de la cultura popular i tradicional.

Premis BEST

Els premis BEST tenen una doble connotació: d’una banda, representa al col·lectiu del Bestiari Festiu, ja que representa una part de la paraula “Bestiari” i del logotip de l’Agrupació. De l’altra banda, representa al mot en anglès best (millor), com a reconeixement a les millors iniciatives, entitats, empreses i institucions que envolten al col·lectiu.

La figureta-guardó està elaborada per l’artista Jordi Grau al seu taller Drac Petit de Terrassa. L’artista està especialitzat en l’elaboració d’escultures i imatgeria popular i festiva des de fa més de 30 anys.

L’escriptora i periodista Empar Moliner serà la nova Ambaixadora del Bestiari Festiu

Empar Moliner (Santa Eulàlia de Ronçana, 1966) és escriptora i periodista. és coneguda per la seva visió crítica de la societat contemporània i les seves contradiccions, amb una literatura farcida d’humor. Algunes de les seves obres de narrativa són Busco senyor per amistat i el que sorgeixi, T’estimo si he begut, o Tot això ho faig perquè tinc molta por. Als mitjans de comunicació se l’ha pogut veure en diferents programes de ràdio i televisió. Recentment ha estat col·laboradora del Matí de Catalunya Ràdio i contertuliana dels Matins de TV3. En el camp de la premsa escrita, ha escrit articles d’opinió a diferents rotatius, com ara el diari Avui, el diari Ara o El País.
L’ Empar Moliner serà nomenada Ambaixadora del Bestiari Festiu 2018 durant el Festivitas Bestiarum, prenent el relleu a Tomàs Molina, Ambaixador del Bestiari Festiu 2017.

Presentarà l’acte l’actor Quim Masferrer

Nascut l’any 1971 a Sant Feliu de Buixalleu, de ben jove ja va començar a escriure els seus propis guions teatrals. Quim Masferrer és fundador i director de la companyia Teatre de Guerrilla, a més de ser-ne actor i autor dels espectacles que produeix.
La seva trajectòria professional s’ha mogut en el terreny del teatre (amb espectacles com EEUUROPA, FUM, El Xarlatan i Temps), així com també en el terreny de la ràdio i la televisió (Càsting, Romans a la Catalana, Set de nit, Caçador de Bolets…).
En els darrers anys ha pres protagonisme amb l’emissió de cinc temporades de l’exitós programa El Foraster (TV3), on ell n’és el presentador i guionista. Programa que rebé el Premi ONDAS a Millor Programa de TV no estatal.

El bestiari popular català

IMG-20151121-WA0028 (Small)

El bestiari popular català és el nom que rep el conjunt de figures que representen animals reals o fantàstics que són exhibits en les festes locals de Catalunya en processons, cercaviles, balls, etc. Tenen el seu origen en el teatre medieval de les processons de Corpus Christi, evolucionant i adquirint entitat pròpia en cercaviles i balls de diables, entre d’altres.

Una de les festes més conegudes on són presents és la Patum de Berga, que se celebra la setmana de Corpus, declarada el 2005 << Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat >> per la UNESCO. També són presents a la Festa del Corpus i al Carnaval de Solsona – festa d’interès turístic nacional – , el Seguici Popular de la Ciutat de Barcelona per les Festes de la Mercè, les Festes de Santa Eulàlia i el Corpus, i en festes majors com les de Santa Tecla de Tarragona, Sant Fèlix de Vilafranca del Penedès, i fetes d’altres tipus arreu del país.

L’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya

IMG-20151121-WA0033

L’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya és la federació d’associacions de l’àmbit catalanoparlant que representa el “Món del Bestiari”.

Es va fundar el 24 de novembre de 1996 amb l’objectiu de proveir als grups d’ajuda tècnica i informació, així com també de plataforma per la recerca i canals de comunicació dels creadors, comissions i usuaris.

Actualment, l’Agrupació està formada per més de 215 entitats que representen prop de 600 figures de bestiari festiu i més de 9.000 afiliats entre bastaixos, pirotècnics, músics, auxiliars, etc.

Reivindicant el Dia Europeu del Bestiari Festiu

IMG-20151121-WA0031 (Small)

Catalunya, sense cap dubte, és la nació europea que atresora més bestiari festiu, entès aquest com tota “figura d’imatgeria festiva zoomòrfica amb portador intern o extern, de carcasssa i/o figuració total o ‘protèsica¡ amb caràcter individual o grupal, i amb una tècnica, funcionalitat i simbolisme determinats, així com llurs col·lectius humans i models associatius”. Sense comptar el de caràcter infantil, podem assegurar que el bestiari festiu de Catalunya sobrepassa actualment les 900 figures de tota mena de simbologia, morfologia , antigor i representativitat. Tanmateix, tot i que en molta menor escala i sense el gran dinamisme que té a Catalunya, en diversos països d’Europa existeix bestiari festiu. Així, trobem bestiari festiu a l’estat francès (sobretot a Occitània), Bèlgica, Gran Bretanya, Itàlia, Malta, entre altres….

L'objectiu preferent per als pròxims dos anys és confeccionar un complet i exhaustiu catàleg del bestiari festiu europeu. De fet, disposem ja d’una base de dades bàsica amb el bestiari festiu dels Països Catalans, a excepció dels infantils encara no catalogats.

És per això que un dels objectius del Festivitas Bestiarum sigui ja enguany, l’obertura cap a Europa, l’iniciar contactes amb les entitats europees que tenen cura de bestiari festiu, convidar als europarlamentaris catalans a que es comprometin a treballar perquè el dia 24 de novembre sigui declarar oficialment Dia Europeu del Bestiari Festiu.