Ports revela que s'estudia instal·lar un centre gastronòmic a l'antiga nau de Dradisa, a Vilanova i la Geltrú

 S’aprofitaria l’actual estructura existent a la plaça del Port, cosa que els veïns rebutgen

 Comencen les obres d’urbanització de la plaça més gran de la ciutat

El gerent de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez i Comes, va revelar divendres en una visita a Vilanova i la Geltrú que s’estudia la possibilitat que l’antiga nau de Dradisa, a la plaça del Port, es converteixi en un centre de promoció dels productes de l’horta, la mar i la vinya. Ho ha definit com un gran aparador dels productes de quilòmetre zero. Estem treballant en aquesta línia amb l’Ajuntament. Ha afirmat que el projecte encara és molt embrionari, però que s’estan fent prospeccions per comprovar-ne la viabilitat. No és un tema fàcil, és una inversió important en un projecte innovador, però s’ha fet en altres llocs i també es podria fer a Vilanova. 

Gómez ha assenyalat que caldria una inversió privada per portar a terme aquesta idea i ha afegit que es podria aprofitar l’actual edificació. Si no haguéssim d’enderrocar-la, millor, ha afirmat. Cal recordar que des de l’AV de Mar s’exigeix l’enderroc de la nau. El president veïnal, Fèlix Senabre, l’ha qualificat reiteradament d’adefesi.

Ports i l’Ajuntament van donar per iniciades divendres passat les obres d’urbanització de la plaça del Port, que serà la plaça més gran de Vilanova. El gerent va destacar l’esforç de consens que està fent l’empresa pública de la Generalitat amb els ajuntaments. A vegades des de Ports  s’actuava d’esquena a la població, va admetre. Ara tot el que fem als ports ho fem de manera consensuada amb els ajuntaments i amb els actors que viuen del port. I va destacar el canvi en la integració del port a la ciutat de Vilanova i la Geltrú que s’ha produït en els darrers anys. Això no obstant, va afirmar que cal entendre que la gent que treballa al port també s’ha de guanyar la vida.

L’alcaldessa de Vilanova, Neus Lloveras, va corroborar les paraules del gerent: el port de Vilanova és la unitat productiva més important de Vilanova quant a gent que hi treballa. No ens n’hem d’oblidar. I va reconèixer que tot ha canviat moltíssim, des de la discussió de la tanca del moll pesquer el 2011 fins ara. 

 L’actuació vol convertir la plaça del Port en un gran espai per a activitats ciutadanes i incorporar noves zones de passeig que enllacin el port amb la vila. Les obres tenen un cost de 870.000 euros (més d’un milió comptant l’IVA) i un termini d’execució de quatre mesos. 

 La urbanització de la plaça es fa a un sol nivell. Així, es construiran dues grades contínues a primera línia de mar per delimitar la plaça i mantenir la visibilitat del mar des del passeig. També s’ha de crear un nou pas de vianants per connectar la plaça del Port amb la rambla de la Pau i donar continuïtat a la façana portuària. Pel que fa a l’edificabilitat, el volum edificable es concentra a la zona que actualment ja està edificada (la nau de Dradisa). A més, s’eliminen les barreres entre el port i la ciutat i es millora la relació entre els edificis existents i les oficines portuàries.

A la plaça es construiran parterres i s’hi plantaran espècies arbòries autòctones i palmeres. També s’instal·larà nou mobiliari urbà, seguint els criteris del passeig del Carme (amb alumini Cortex). L’espai es dotarà de lluminàries LED per augmentar l’estalvi energètic. Els paviments s’instal·laran seguint les recomanacions del projecte guanyador del concurs d’idees. Ports i l’Ajuntament han assegurat que els treballs estaran acabats abans de Setmana Santa.

Font: Diari de Vilanova