La Fira del Gall recull bones sensacions en la seva 353 edició

 
 

Durant el cap de setmana, el recinte firal ha estat ple de persones interessades a conèixer les propostes gastronòmiques, els vins de la DO Penedès i l’aviram exposat a la fira.

El temps ha respectat la celebració de l’esdeveniment, malgrat el fred sobretot de dissabte a la tarda, i les primeres sensacions sobre el volum de visitants i la diversitat de la seva procedència són positives.

També han estat ben rebuts els canvis i novetats, com la concentració de tots els expositors del mercat d’aviram en una mateixa zona, i l’exposició de races de gallina autòctones de Catalunya.

A la mostra gastronòmica, els set restaurants participants han elaborat els seus plats d’aviram amb una especial atenció al gall del Penedès. Al restaurant Cal Padrí destaquen que és primordial que els galls tinguin una bona criança.

El dissabte, la fira va ser inaugurada per l’alcalde de Vilafranca i la resta d’autoritats, que van acompanyar el Gall Tomassot i la Gallina Ballarica en una cercavila amb els grallers. També dissabte va tenir lloc el “IX Concurs de Raça Gallina Penedesenca Memorial Amadeu Francesch i el “III Concurs del millor color de closca d’ou de la Gallina Penedesenca”. La criadora de Pacs del Penedès Maria rau va obtenir el premi de l’ou més fosc, la gallina tradicional negra i la millorada també negra.

Quant a les activitats paral·leles, una de les que ha generat més expectació ha estat el maridatge de vins d’alta gamma de la DO Penedès amb formatges Xerigots, vehiculat a través del concert de l’excantant de Lax’n’busto Salva Racero.

Es calcula que aquest cap de setmana hauran passat per la fira del gall unes 45.000 persones. Les dades definitives es donaran a conèixer més endavant.

XXI edició de la Mostra de Bestiar de Ploma

La vint-i-unena edició de la Mostra de Bestiari Festiu de Ploma ha convidat les figures petites per mostrar el relleu generacional.

Aquest any, en el marc de la Fira del Gall, se celebrava la vint-i-unena edició de la Mostra de Bestiari Festiu de Ploma. La mostra aplegava aquest diumenge al matí una dotzena de figures de bestiari festiu. A primera hora, les peces es trobaven al recinte firal, on els més petits podien regalar el seu xumet a la gallina Ballarica que, amb el Tomassot, exercien d’amfitrions de la trobada.

L’Èric Garcia, del Perellot de Santa Fe i membre també de l’Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, explicava que les bèsties tenen en comú que són aus.

Després tenia lloc la cercavila, que conduïa les peces fins a la plaça de la Vila. En aquesta ocasió, participaven a la mostra l’Àliga de Tàrrega i l’Eixideta, la Farnaca i la Farnaqueta de Cambrils, el Duc de Les Roquetes, el Gafarró de Premià de Mar, el Mussolot del campanar de Vilafranca, l’Àliga de Sant Julià i l’Àliga Tramuntana de Vilafranca i el Tomassot i la Ballarica. El president de l’Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya Mateu Tres explicava que enguany havien volgut convidar les peces petites per mostrar el relleu generacional als balls després que l’any passat es commemorés el vintè aniversari de la mostra amb la participació de vint bèsties.

La majoria de peces que participen en aquesta mostra ofereixen balls de protocol i el president de l’Agrupació destaca la qualitat de les ballades.