Pisos turístics i rent a car entren en el radar de la lluita antiterrorista

El Ministeri d'Interior obligarà a les empreses a disposar d'un registre especial per prevenir atemptats gihadistes


Les empreses de lloguer de vehicles i les dedicades a habitatges d'ús turístic tindran l'obligació de comptar amb un registre documental dels seus contractes, amb l'objectiu que les forces de seguretat comptin amb informació de possibles sospitosos gihadistes.

Així ho ha anunciat el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, en la roda de premsa posterior a la reunió del pacte antigihadista a la qual han acudit representants de PSOE, PP, Ciutadans, UPyD, UPN i Podemos, aquest últim en qualitat d'observador, mentre que ERC, PDeCAT i PNB han rebutjat participar.

Zoido ha assegurat que el Govern està treballant en un paquet de mesures legislatives "ja en fase de conclusió" i que estaran en vigor al llarg del proper any, entre elles, un Reial decret perquè les empreses de lloguer de vehicles i habitatges d'ús turístic estiguin obligades a registrar als seus clients en una base de dades.

Reclamació de la FEMP

Cal recordar que el passat mes de febrer, la Comissió de Turisme de la FEMP va reclamar al Govern una regulació a nivell nacional del lloguer de pisos turístics perquè, entre altres qüestions, concerneix a la seguretat de les destinacions. 

"És necessari que hi hagi un registre de persones allotjades, igual que passa amb l'oferta reglada”, va expressar la Federació Espanyola de Municipis i Províncies

Rastreig de patrons en les reserves de vols

Altres mesures persegueixen unificar la legislació espanyola amb la normativa europea en el combat del gihadisme. En aquest conjunt, Interior inclou l'avantprojecte de llei per a la transmissió de dades de reserva de vols, a fi que els serveis d'informació puguin detectar patrons de conducta compatibles amb l'amenaça terrorista o el reglament de precursors d'explosius i drogues.

En matèria d'estrangeria, l'Executiu està també treballant en algunes reformes per adaptar la norma a la de la UE, amb l'objectiu que evitin que es repeteixin situacions com la qual va impedir la repatriació de l'imam de Ripoll, cervell dels atemptats de Barcelona i Cambrils el passat 17 d'agost, després del seu pas per presó.