La banda ampla també arribarà al turisme rural

Convocatòria d'ajudes del Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital

Amb les ajudes aprovades aquest any pel Govern, els operadors de telecomunicacions portaran la fibra a més d'1,15 milions de llars i locals comercials de més de 2.300 entitats singulars de població de zones no rendibles, la qual cosa suposa beneficiar a una mica més de dos milions d'habitants.

Aquest tipus de subvencions poden ser un estímul per potenciar a Espanya el turisme rural.

Aquestes ajudes estan recollides en la convocatòria 2017 del Programa d'Extensió de la Banda Ampla de nova generació (PEBA-*NGA) del Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital, que el seu objectiu és garantir altes connectivitats en banda ampla fixa a zones sense cobertura actual ni prevista, ja sigui perquè són municipis petits o perquè les rendes o les perspectives d'adopció són menors.

Les ajudes facilitaran que es porti una cobertura de banda ampla ultrarrápida d'almenys 100 Megabits per segon (Mbps), majoritàriament amb projectes de fibra.

Inversió induïda

En la convocatòria de 2017, el programa comprèn ajudes per gairebé 105 milions d'euros (25 en la modalitat de subvenció i 80 en la de bestreta FEDER).

Aquesta dotació suposa un notable increment sobre la convocatòria de 2016, que va anar de 8 milions d'euros en subvencions i de 55 milions d'euros en bestreta FEDER.

Les ajudes cobreixen entre el 40 i el 80 % del cost dels projectes, per la qual cosa si s'afegeix el que aporten els propis operadors, els 138 projectes aprovats generaran una inversió induïda de 169,5 milions.

Aquest és el primer any en el qual el ministeri ha aconseguit la plena col·locació de les ajudes.

Comunitats autònomes

Les comunitats on més inversió es mobilitzarà són Andalusia (33,9 milions) i Comunitat Valenciana (25,2 milions) i la que menys Astúries (687.077 euros), a més de la Ciutat autònoma de Ceuta (32.554 euros).

En fons públics aprovats, també Andalusia encapçala el ránking (20,3 milions), encara que en segon lloc se situa Galícia (15,2 milions), ja que la intensitat màxima de l'ajuda en aquesta comunitat és del 80% enfront del 55% de la Comunitat Valenciana.

Les diferències en la intensitat de l'ajuda responen a diversos factors, com les condicions orogràfiques, la grandària de les localitats, el tipus de projecte o els recursos que es disposen.

Oportunitat per al turisme rural

Precisament, l'arribada de la banda ampla pot ser una gran oportunitat per desenvolupar amb més força el turisme d'interior.

I és que"el problema de la connectivitat al món rural és el principal hándicap que administració i empreses assenyalen, i que es converteix en una autèntica barrera d'accés en un moment en què la necessitat d'estar connectat forma part de les demandes de consum fonamentals de molts viatgers", segons recull un recent estudi sobre el turisme rural.

Aquest informe també remarca "la imperant necessitat que el món rural entri de ple al segle XXI amb un profund procés de transformació digital que li permeti estar connectat".