El Penedès s'endinsa en els mesos més xatonaires de l'any

El Xató Tapa, novetat que es podrà degustar a diversos establiments

Les pròximes activitats es faran a Sitges, Vilafranca del Penedès, Calafell i el Vendrell

Després que la Ruta del Xató s’iniciés el mes de novembre passat al Mercat de Mar amb una Xatonada vilanovina pletòrica, la Ruta del Xató presenta diferents esdeveniments pel que fa a les pròximes setmanes. Seran els municipis de Vilanova i la Geltrú, Sitges, Vilafranca del Penedès, Calafell i el Vendrell els que aplegaran les activitats relacionades amb aquest àpat típic de les comarques del Garraf, Alt i Baix Penedès. El pròxim 4 de febrer tindrà lloc la Xatonada Popular del Vendrell i tot just quatre dies més tard s’iniciarà la Setmana del Xató de Sitges que s’allargarà fins al dia 14. Una mica més endavant, el 25 de febrer, es durà a terme la Festa del Xató de Vilafranca i l’11 de març es farà la Xatonada Popular de Calafell. Cada localitat té la seva recepta, la qual podran degustar tots aquells que s’apropin a la festa i participin en les diverses activitats que s’estan preparant, així com concursos, tallers i tastos, entre altres.   

La Ruta del Xató és un esdeveniment per tal que la gent que no conegui les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf i aquells que hi visquin o les visitin, gaudeixin d’una aventura gastronòmica, lligada als vins de la DO Penedès. La Ruta consisteix en un seguit de propostes en les quals es poden trobar projectes culturals, oci, natura i platja, enoturisme, espectacles, festivals, vistes a museus, excursions, senderisme, concursos, les xatonades populars de cada poble i escapades temàtiques, entre altres.

El xató es pot degustar a molts dels restaurants d’aquests municipis, entre ells, al restaurant Mas Roquer, la Cucanya o el 1918, Cuina de Mar, a Vilanova i la Geltrú; al restaurant Pic Nic i als Vikingos de Sitges; a Can Bellés o Cal Joanet, a Vilafranca del Penedès; a l’Estany o a Casa Pedro, a Calafell, i al restaurant Jaruma o al Molí de cal Tof, del Vendrell. A més, la Ruta del Xató ofereix el menú especial de la Ruta que s’ofereix en alguns restaurants com ara La casa del Conill, a Sant Miquel d’Olèrdola; a Vil·la Casals, a Sant Salvador;  a Can Martí, a Cunit, o a l’Hotel Sol i Vi a Subirats, entre molts altres. A més, aquells comensals que demanin un xató en un restaurant acreditat per la Ruta del Xató, rebran un petit cofre que pot tenir un premi amagat com ara nits d’hotel, menús de xató, vins de la DO Penedès, i premis dels patrocinadors de la Ruta. Així que cal estar atent, ja que si es demana xató, cal demanar el cofre del tresor gastronòmic. 

D’altra banda, la Ruta ofereix l’opció Xató plans, amb la qual es promociona a tots els establiments i empreses dedicades al turisme de la zona. A través del portal www.rutadelxato.net, tothom qui vulgui pot contractar packs turístics ja establerts com ara escapades a hotels de la zona, visites a castells, activitats d’enoturisme, entre altres.

NOVES INCORPORACIONS A LA RUTA DEL XATÓ
Enguany, la Ruta del Xató ha volgut ampliar la seva oferta gastronòmica. És per això que estrena un nou itinerari per bars i restaurants, amb el Xató Tapa. D’aquesta manera, es podrà assaborir la creativitat del xató en forma de tapa. Els establiments on es podrà degustar aquesta suculenta menja són l’Hotel Fonda Neus de Sant Sadurní d’Anoia; A Can Pilis i a Eusebio, a la platja de Calafell; a Frankfurt, el Niu, al Vendrell; el Restaurant Fonda Sport a Sant Jaume dels Domenys, i a Kecafé, a Vilanova i la Geltrú, entre altres. 

Aquest any La Ruta del Xató té un ambaixador estel·lar, el reconegut cuiner barceloní Oriol Castro. Resideix a Sitges des de l’any 2000 i va ser el 1998 quan va compartir fogons amb Ferran Adrià i l’equip creatiu d’El Bulli. El 2012 va obrir a Cadaqués el restaurant Compartir i el 2014, el Disfrutar a Barcelona, guardonat amb dues estrelles Michelin. A més, Castro va fer públic que està elaborant amb el seu equip creatiu una salsa de xató particular, inspirada en totes les receptes del territori, que es podrà degustar als seus restaurants.  

La temporada 2017-2018 de la Ruta del Xató es va presentar el 20 de novembre passat, al Museu Deu del Vendrell on es van explicar el reguitzell d’activitats entorn del plat que dona nom a la ruta i els diferents vessants que es poden trobar, com el paisatgístic, esportiu, cultural, etc.