Exceltur rebaixa fins a 320 milions l'impacte del Procès en el turisme

La inestabilitat política a Catalunya ha generat una pèrdua de 319 milions d'euros d'activitat turística 2017, rebaixant el creixement del PIB turístic espanyol del 4,7% al 4,4%, segons l'Aliança per a l'Excel·lència Turística, Exceltur.

Es tracta d'un impacte molt inferior a les xifres que augurava a mitjan octubre passat i que oscil·laven entre els 1.197 milions d'euros menys, de caure un 20% l'activitat, fins a 1.796 milions, de baixar un 30%.

Així, són almenys 878 milions per sota del projectat en el primer escenari.

Impacte a Barcelona

La crisi catalana va produir un descens mitjà del 9,6% dels ingressos turístics, concentrat a Barcelona, a l'octubre i novembre, i del 15%, al desembre, principalment per la caiguda en la demanda als mercats europeus de proximitat, ha detallat avui el vicepresident executiu de Exceltur, José Luis Zoreda, en una roda de premsa.

No obstant això, Zoreda ha assegurat que, malgrat el Procès i altres adversitats com els atemptats a Barcelona i Cambrils, vaga a aeroports, conflictes laborals o fallida en operadors internacionals de transport, el turisme ha seguit creixent el 2017 de manera notable i s'han creat 77.501 noves ocupacions.

Bona salut malgrat les adversitats

Zoreda ha destacat que el PIB turístic encadena vuit anys consecutius amb un creixement superior al conjunt de l'economia espanyola, en la qual eleva la seva participació fins a l'11,5%, suposant 134.000 milions d'activitat.

Exceltur preveu per 2018 un nou creixement del PIB turístic, encara que a un ritme més moderat que en els últims dos anys, que se situa en un 3,3%, percentatge, que, no obstant això, podria contreure's fins a un 2,8%, de reproduir-se episodis de tensió a Catalunya, per una nova situació d'inestabilitat política, que podrien fer perdre 924 milions d'euros, ha advertit Zoreda.

A més, davant les expectatives que persisteixi la inestabilitat a Catalunya i els seus efectes connexos sobre els ingressos en l'inici de 2018, Exceltur anticipa que es veurà afectada la inversió i l'ocupació, amb una reducció mitjana del 8,2% del personal dels hotels respecte al primer trimestre de l'exercici passat i del 5% de les empreses de lloguer de cotxes.

El turisme estranger aporta 60.300 M € a l'economia espanyola

Els resultats registrats el 2017 ha permès elevar l'aportació del sector turístic al PIB, que passa de l'11,2% a l'11,5%, al mateix temps que se sumen ja vuit anys amb un creixement del sector turístic superior al del conjunt de l'economia espanyola, segons va destacar Zoreda. Sense oblidar que es manté com el sector amb major capacitat de generació d'ocupació, amb 77.501 nous llocs de treball fins a desembre, com va assenyalar el director d'estudis de Exceltur, Óscar Perelli.Una altra dada positiva recollida en l'últim informe d'aquesta organització és la millora en un 1,5% de l'ingrés mitjà per turista estranger, gràcies a l'augment dels mercats de major despesa, com Estats Units, Rússia, Àsia i Llatinoamèrica, així com l'increment de la connectivitat aèria, el repunt dels preus per la renovació realitzada en els establiments d'algunes destinacions i el bon comportament del turista de negocis fins a setembre.

Pel que fa a la demanda nacional, s'aprecia un alça dels desplaçaments a l'exterior (12,9%) davant l'abaratiment del transport aeri, encara que dins de les nostres fronteres de decanten per productes i destinacions de menor cost, com a apartaments, càmpings, turisme rural i habitatges en lloguer, hagut d'en gran manera a l'alça de les tarifes per l'augment del turisme estranger.

Per destinacions, Madrid lidera la millora dels resultats empresarials en 2017, amb un creixement del 10,2%, mentre que en costa destaquen la Comunitat Valenciana i Murcia, amb una avanç del 6,2%, seguides de Balears, amb un 4,8%.
El vicepresident de Exceltur va indicar que Turquia, Egipte i Tunísia van perdre 15 milions de visitants en i 2016, però des del segon trimestre del passat exercici han recuperat 8,5 milions.

De cara a 2018, els empresaris turístics espanyols consultats anticipen un creixement generalitzat en les seves vendes i resultats, per la qual cosa Exceltur espera que el PIB turístic creixi un 3,3%, de nou per sobre de la mitjana de l'economia espanyola (estimada en un 2,4%), encara que a un ritme més moderat que en els dos últims anys.