Cubelles i Cunit, a punt per començar el Mes del Xató

Enguany participen 18 restaurants: 13 de Cubelles i cinc de Cunit

El 24 i 25 de febrer tindrà lloc el concurs de mestres xatonaires

El secret no sempre està en la massa, sinó que també pot estar en la salsa. Amb aquesta idea, molts dels restaurants de Cubelles i Cunit ja tenen preparades les seves cuines per encetar la tercera edició del Mes del Xató al Penedès Marítim. Un total de 18 restaurants dels dos municipis –13 de Cubelles i 5 de Cunit– hi participen enguany, 4 més que l’any passat. Els restaurants fan uns menús especials i econòmics perquè tothom pugui provar aquest plat, explica Rosa Fonoll, alcaldessa de Cubelles. 

Una de les novetats d’aquesta edició seran les entrades per a l’exposició permanent del Pallasso Charlie Rivel, a la plaça del Castell de Cubelles, que es regalaran amb cada menú-degustació. L’any passat vam superar amb èxit els 2.000 menús de xató servits. Amb aquesta xifra ja duplicàvem el nombre de racions del primer any, explica orgullós Raül Mudarra, regidor de turisme de Cubelles. Esperem superar enguany aquesta xifra, completa. 

Una de les altres novetats serà la col·laboració de NODE Garraf i la Xarxa Productes de la Terra, una proposta que dona suport a totes aquelles persones que es dediquen professionalment a produir i transformar productes alimentaris lligats al territori.

Tot i que la xatonada popular se celebrarà l’últim cap de setmana de febrer, el 24 i 25, la resta de dies es podrà gaudir dels 18 xatós diferents que oferiran alguns dels restaurants d’aquests dos municipis. En aquest últim cap de setmana de febrer es realitzaran diverses activitats, com ara el concurs de mestres xatonaires tant per als infants com per als adults. A més, aquelles persones que degustin dos xatós diferents podran participar en un sorteig d’un sopar per a dues persones, és a dir, hi haurà 18 sopars a sortejar. 


Experiències darrere la barra

Manuel Talavera, de Cal Tala, i Jon Ander, de La Llar d’en Katxi, han explicat les seves impressions i vivències durant el Mes del Xató a Cubelles. Ander és el primer any que participa en aquest esdeveniment gastronòmic, però assegura haver posat molt d’esforç i il·lusió en aquest projecte per fer-ho el millor possible i poder repetir l’any vinent. 

Talavera ha participat tots els anys en el Mes del Xató i 12 anys en la Festa del Xató. El ja veterà assegura que cada any hi ha més projecció i més afluència en aquest esdeveniment. Pel que fa a experiència personal, la gent que ha tastat el meu xató provenia del Penedès, ja que aquest plat sempre està present a la meva carta i la gent de la comarca el pot tastar qualsevol dia. Talavera reconeix que el secret està en la salsa i en els ingredients de bona qualitat. Segueixo fent una salsa tradicional però amb un toc sorprenent, com per exemple la presentació del xató. Cada any incorporem alguna cosa nova.

Jaume Casañas, regidor de Turisme de Cunit, ha assegurat que cada any participen més restaurants en el Mes del Xató. Aquest esdeveniment és una gran oportunitat per conèixer el territori des de la taula amb receptes històriques i dinamitzar econòmicament i comercialment els restaurants dels municipis, ha assegurat.