Dimiteix el director de Turisme Barcelona després dels resultats d'una auditoria

El fins fa uns dies director general del consorci Turisme de Barcelona, Jordi William Carnes, va presentar aquest diumenge la dimissió. Ho va fer per carta, en una missiva datada l'1 de febrer, dijous passat, en què no detalla el motiu del seu adeu. Qualifica de "molt intensos i molt positius" els quatre anys que ha estat en el càrrec i comunica al president del comitè executiu del consorci, Joan Gaspart: "En l'escenari actual no veig que pugui tirar endavant el projecte professional per al qual vaig ser cridat".

Però hi ha una causa al darrere d'aquest comiat del que va ser conseller d'Agricultura del tripartit i tinent d'alcalde de l'ajuntament en l'última etapa del PSC al capdvant de la institució. Segons fonts municipals, el consistori ha arribat a la conclusió, mitjançant una auditoria d'intervenció, que a Turisme de Barcelona es va registrar durant el 2016 un ús indegut d'una o més targetes de crèdit de l'empresa en despeses que no han sigut degudament justificades. Un percentatge considerable d'aquestes despeses corresponen a la targeta de crèdit d'empresa de William Carnes. En suma, més enllà de seguir el recorregut administratiu preceptiu, només es presentaven factures dels pagaments.

Viatges, hotels, restaurants

L'auditoria, obra de l'interventor a petició del Govern municipal, es basa en un control de l'activitat econòmica del consistori en aquell any. Una primera fotografia de la situació no permet concloure a quina quantitat global afecten les irregularitats, però indica que alguna cosa s'ha estat fent malament al consorci.

En l'apartat de despeses de viatges, de la partida de 550.000 euros que l'organisme va invertir el 2016, es van analitzar factures que suposen prop d'un 20% d'aquest total, uns 110.000 euros. I en aquests 110.000 euros, es van detectar irregularitats en una proporció molt alta: 83.000 euros es van desemborsar en bitllets d'avió, allotjament i dietes sense que quedés justificada la motivació o l'autorització de la despesa en viatges, hotels i restaurants. La investigació troba a faltar en particular la motivació i l'autorització en quantitats abonades pel ja exdirector general amb la seva visa d'empresa. 

El govern va posar el contingut de l'auditoria en coneixement del president del comitè executiu del consorci, Joan Gaspart, i del president de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació, Miquel Valls, i del mateix William Carnes. El consorci va ser creat el 1993 per l'ajuntament, la Cambra i la Fundació Barcelona Promoció.

Reunió extraordinària del consorci

Segons fonts municipals, els treballadors del consorci han sigut informats aquest mateix dilluns de la dimissió de William Carnes, així com els grups amb representació al consistori. El Govern d'Ada Colau ha demanat aquest dilluns a la tarda una reunió extraordinària del comitè executiu del consorci en què s'informarà els membres de la situació. Carnes ja havia sigut vicepresident de Turisme de Barcelona com a regidor de promoció econòmica entre el 2007 i el 2011. Es va convertir en president el 2014, quan el seu predecessor, Pere Duran, es va jubilar.