El ple aprova ordenar els habitatges d'ús turístic a Vilanova

La moció s'aprova per unanimitat, amb una sola abstenció

 Es farà coincidir amb el procés d'elaboració del nou Pla General d'Ordenació Urbana.

Els habitatges d'ús turístic són un fenomen clarament a l'alça que cada cop esgarrapen més terreny als allotjaments turístics convencionals. El fenomen també ha arribat a Vilanova. Tots els grups municipals coincideixen que, a diferència d'altres localitzats més grans, fins ara aquests habitatges no han suposat un problema per a la ciutat, però totes les forces polítiques representades al ple van coincidir en la necessitat d'aprovar una proposta d'ordenació d'aquests habitatges. L'única abstenció va ser la de la regidora no adscrita Carmen Reina.

La moció la van presentar els grups municipals d'ERC, Som VNG i els regidors no adscrits Ariadna Llorens i David Montes, que van comptar amb l'adhesió de la CUP –que va introduir alguns retocs en la disposició inicial, alertant dels riscos especulatius– i també del govern municipal. Ariadna Llorens va defensar la necessitat de regular aquests habitatges tot recordant que la proximitat amb Barcelona i el model de turisme familiar de la ciutat afavoreixen que el fenomen pugui créixer més.

Des de Som VNG, Deborah Zimmerman va alertar del perill del fenomen de la gentrificació, que ja ha afectat moltes ciutats europees, inclosa Barcelona. La regidora va admetre que el problema no ha arribat a Vilanova però també alertar que seria perillós "que arribi sense haver fet els deures".

Queti Vinyals (ERC) va plantejar un dilema. Parlem de la precarietat de places hoteleres, però a la vegada ens fa patir que es pugui omplir la ciutat de pisos turístics sense control. La portaveu republicana va assenyalar que aquest model de negoci té aspectes que s'adeqüen amb el nostre model de ciutat, però també pot generar problemes de convivència i inflar preus dels pisos de lloguer. Vinyals també va denunciar que al web vilanovaturisme.cat, a l'apartat on dormir, hi ha la secció Habitatges d'Ús Turístic, però està buida. Per la seva part, Carlos Remacha (PP) va defensar la necessitat de preparar el futur.

Des del govern, Juan Luis Ruiz (PSC) va dir que coincidia amb molts dels aspectes de la moció. Va destacar que a la ciutat hi ha 164 pisos d'ús turístics. D'aquests, 138 ja estan tramitats i la resta estan en procés. Va destacar que estan distribuïts de forma força heterogènia i va plantejar com un dels problemes la dificultat de trobar un interlocutor col·lectiu. Ruiz va avançar que volem fer-ho a través d'algun API. Des del govern es va demanar incloure que aquesta ordenació es faci coincidint amb el procés d'elaboració del nou Pla General d'Ordenació Urbana, que actualment es troba en la fase dels treballs previs. La resta de partits ho van acceptar.