Adheriu-vos a l'Any Europeu del Patrimoni Cultural

El 2018 és l’Any Europeu del Patrimoni Cultural. Una oportunitat única per celebrar la riquesa i diversitat del patrimoni europeu. La commemoració, aprovada pel Parlament Europeu i el Consell d’Europa el 17 de maig de 2017, vol sensibilitzar la societat sobre la història i els valors europeus, reforçar un sentiment d’identitat comú i posar en valor les possibilitats que ofereix el nostre patrimoni cultural per al desenvolupament de la societat.

El patrimoni cultural abasta recursos del passat en moltes formes i aspectes: monuments i jaciments, paisatges, festes i tradicions, coneixements transferits i expressions de la creativitat humana, així com col·leccions conservades i gestionades per museus, biblioteques i arxius. Un llegat del passat que ens permet mirar el nostre futur, amb un inqüestionable valor educatiu, un considerable potencial econòmic i una gran dimensió de cooperació internacional.

Els principals objectius de l’Any Europeu són:

  • Promoure la diversitat cultural, el diàleg intercultural i la cohesió social
  • Posar de relleu la contribució econòmica del patrimoni cultural als sectors de la cultura i de la creació, en particular a les petites i mitjanes empreses i al desenvolupament local i regional.
  • Posar l’accent en el paper del patrimoni cultural en les relacions exteriors de la UE com per exemple, en la prevenció de conflictes, la reconciliació després d’aquests i la reconstrucció del patrimoni cultural destruït.

Al mateix temps, l’Any Europeu del Patrimoni Cultural vol reflexionar sobre els reptes als que s’enfronta com són les conseqüències de la transició a l’entorn digital, la pressió ambiental i física sobre llocs que formen part del patrimoni i el tràfic il·lícit de bens culturals.

Des de la Generalitat de Catalunya animem  al sector cultural del país a realitzar accions i activitats per celebrar el patrimoni cultural català i animem a tota la ciutadania a explorar aquesta riquesa i diversitat patrimonial per comprendre i protegir el seu valor únic. Per reforçar aquesta celebració, el Departament de Cultura aplega en aquest web commemoratiu l’agenda d’actes i activitats que se celebraran arreu de Catalunya.

La commemoració de l'any 2018 com a Any Europeu del Patrimoni Cultural, aprovada pel Parlament Europeu i el Consell d’Europa, vol sensibilitzar la societat sobre la història i els valors europeus, reforçar un sentiment d’identitat comú i posar en valor les possibilitats que ofereix el nostre patrimoni cultural per al desenvolupament de la societat.

Aquesta celebració és una gran oportunitat per donar a conèixer el nostre patrimoni cultural en el marc comunitari i dels valors compartits que ens hi uneixen. Des de la Generalitat de Catalunya animem al sector cultural del país a realitzar accions i activitats per celebrar el patrimoni cultural català, i a la ciutadania a explorar aquesta riquesa i diversitat patrimonial, per comprendre i protegir el seu valor únic. 

La presentació de l'Any Europeu del Patrimoni Cultural es celebrarà el 16 de febrer al recinte modernista de l'Hospital de Sant Pau.

European Year of cultural heritage 2018