OMT: "Una major igualtat de gènere repercuteix en la rendibilitat"

El Secretari General de l'Organització Mundial del Turisme (OMT), Zurab Pololikashvili, ha defensat aquest dijous en un discurs en motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona, la necessitat de promoure la igualtat per la seva repercussió positiva no només en les treballadores sinó en les destinacions i tot el sector turístic.

"El turisme pot ser un dels principals impulsors de la igualtat de gènere, en oferir una gran varietat de llocs de treball per a les dones, sobretot en regions en desenvolupament i en zones rurals on encara s'enfronten a greus dificultats. De fet, hi ha moltes destinacions a tot el món que depenen del compromís i la motivació de les dones que treballen en tots els nivells de la cadena de subministrament del turisme. No obstant això, la realitat és que encara avui segueixen sofrint discriminació i carreguen amb estereotips com a treballadores del turisme.

En celebrar aquest any el Dia Internacional de la Dona, és el moment que el sector turístic reforci la protecció jurídica de les dones, garanteixi la igualtat de remuneració i d'accés als recursos per a la iniciativa empresarial i promogui el lideratge femení en el sector, així com la seva participació en la formació acadèmica.

El nostre sector compta amb un dels majors índexs de dones, des d'empleades fins a empresàries. Tots guanyem, si la igualtat de gènere s'integra a la planificació i el desenvolupament empresarial del turisme. Una major igualtat de gènere repercuteix de forma positiva en la rendibilitat, sostenibilitat i competitivitat general del sector turístic.

El turisme pot promoure l'apoderament de les dones a través de l'ocupació formal, la qual cosa també influeix en les comunitats i les famílies, i contribueix a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), especialment de l'Objectiu 5, «Aconseguir la igualtat entre els gèneres i empoderar a totes les dones i les nenes», i d'altres ODS relacionats amb la inclusió i la igualtat de drets per tots (objectius 1, 8, 10 i 11).

En aquest Dia Internacional de la Dona, va instar a la comunitat global del turisme a aprofitar al màxim qualsevol oportunitat que sorgeixi per sensibilitzar sobre la desigualtat de gènere en el sector, i contribuir al fet que les qüestions de gènere s'incorporin en les polítiques i estratègies de turisme.

Treballant junts podem fer realitat el futur igualitari i inclusiu amb el qual somiem i ajudar a superar el major problema en matèria de drets humans que existeix al món: aconseguir la igualtat de gènere, la paritat social i econòmica entre tots dos sexes i empoderar a les dones, perquè contribueixin a l'èxit no solament del sector dels viatges i el turisme, sinó del desenvolupament mundial en el seu conjunt".