Jaume Martí: “Hi ha molta gent que es pensa que muntar un local d'hostaleria és fàcil”

El president del Gremi d’Hostaleria i Restauració de Vilanova i la Geltrú, que deixa el càrrec abans de l’estiu, presenta els actes del 40è aniversari de l’entitat

El Gremi d’Hostaleria i Restauració de Vilanova i la Geltrú commemora el seu 40è aniversari. Corria l’any 1977 quan un seguit d’empresaris de la restauració constitueixen el gremi, que va tenir el seu embrió en organitzacions corporatives impulsades per gestionar (i molts cops oposar-se)  l’antic impost sumptuari, un 5% que s’aplicava a totes les consumicions i que va néixer el 1975. El Gremi vilanoví es va constituir el setembre de 1977 oficialment. Però al març ja es fa la primera reunió. Xavier Mestres va ser el primer president del Gremi, recorda l’actual president, Jaume Martí, que ha mantingut una entrevista amb el DV.

– Quins són els actes que organitzareu per celebrar aquests 40 anys de vida del Gremi?
– Bé, mantindrem algunes de les accions que ja fèiem, com ara la Ruta de Tapes [vegeu pàgina 27 d’aquest número] i la Nit de la Gastronomia. Una primera acció centrada en l’aniversari serà l’edició d’un llibre sobre la història del Gremi, que és també una obra sobre l’evolució històrica de la gastronomia durant aquests 40 anys. Hem intentat recopilar totes les dades que tenim. Es presentarà abans de l’estiu. Després, estem preparant dues accions al voltant de la Festa Major de Vilanova. El 30 de juliol, dilluns, recuperarem la cursa de cambrers, un acte que s’havia fet durant molts anys. I també preparem un concurs d’apilar caixes de Coca Cola (de plàstic i buides). Ja hem fet alguna altra activitat, com ara la visita aquesta setmana dels agremiats a la fàbrica de San Miguel, que ara té participació en una empresa nord-americana de cerveses artesanals i està traient un producte propi artesanal. Estem col·laborant força bé, són els patrocinadors de la Ruta de Tapes. També participaran en la cursa de cambrers. I dilluns que ve, també tenim previst un show cooking i un maridatge amb cerveses artesanals, que es farà a l’espai gastronòmic Coolinary. Tenim previstes tres o quatre activitats d’aquest tipus, la primera serà dilluns vinent.

– Una altra de les accions que heu portat a terme és la millora de la imatge del Gremi.
– Sí, durant els primers anys el Gremi no tenia logotip, i no va ser fins al 1983 que es va crear. Era un logo molt quadrat, que durant molts anys no es va tocar. Fa uns 10 anys se’n va crear un de nou, però costava d’identificar. Arran dels 40 anys, per modernitzar de cara a diferents accions i noves tecnologies, es buscava un logo més modern. No és un logo estàtic, sinó que es va adaptant a les diferents accions que fem.

– Quines són les feines que porta a terme un gremi d’hostaleria com el de Vilanova?
– Tenim tres eixos principals de treball: el més important és la defensa del professional del sector davant de les diferents administracions, una tasca inherent al Gremi. Una altra feina és la promoció gastronòmica i turística, juntament amb les administracions. I també ens fixem com a objectiu la responsabilitat social, tant sigui en temes de violència domèstica, com d’inclusió, o en campanyes com la de No tenim pressa [contra la colitis ulcerosa i la malaltia de Crohn]. Per primera vegada hem posat tot això per escrit.

– Quin és el grau de relació del Gremi amb l’administració,  especialment la local?
– Hi ha moments en què les relacions són més fàcils que en altres, hi ha alts i baixos. Ara tornem a estar en una situació d’impàs. El que demanem a l’Ajuntament és que quan algú vol obrir un local, ens l’enviïn al Gremi. Desgraciadament en el nostre sector hi ha molta gent que es pensa que muntar un local d’hostaleria és fàcil, i alguns negocis duren molt poc. La persona que vol obrir un establiment es troba amb sorpreses, i abans caldria que s’assessoressin. Nosaltres els podem informar dels pros i contres o fins i tot valorar si la seva proposta és o no viable. Des del Gremi podem fer molts tràmits a través dels diferents convenis que tenim amb l’Ajuntament. Estem especialment satisfets, per exemple, de la nostra actuació en relació a la llei del tabac, que va suposar una sacsejada molt forta per al sector. Nosaltres vam aconseguir que es poguessin obrir terrasses en calçada. 

– La burocràcia de les administracions es podria reduir?  La complicació administrativa a l’hora d’obrir un negoci s’hauria de rebaixar?
– Segur que es podria reduir. No ha acabat de funcionar del tot la finestreta única. La idea era molt bona: un treballador municipal assessorava i acompanyava a fer els diferents tràmits a l’emprenedor. Amb la marxa del regidor Gerard Figueras moltes coses es van perdre, com per exemple la taula de turisme, que havia fet una feina important a través de diverses entitats, i es va arribar a un moment interessant, amb reunions mensuals, es treballava i es feia feina. Amb el Juan Luis Ruiz es va anar recuperant, ara no sabem què passarà. Creiem que és un bon mecanisme de funcionament i havia agafat una dinàmica molt interessant, que ara no és la mateixa. Ens trobàvem un cop al mes i fèiem feina, es treballava des de les dues bandes. Ara ens presenten propostes, com ara el Pla de Màrqueting, però no hi ha la mateixa dinàmica de treball. 

– Cal tornar a fer campanyes de promoció com la de la Gamba de Vilanova?
– La campanya de la gamba es va deixar de fer per diferents coses, entre elles el pressupost. Es va perdre. S’haurien de recuperar, sí, campanyes d’aquest tipus, però s’hauria d’estructurar un calendari i que l’administració es mullés més. Les campanyes es fan, per exemple, des de Menja’t Vilanova, i des de l’administració no s’intervé. Caldria un calendari treballat conjuntament, que inclogués a tothom. La idea era molt bona.

– Està satisfet amb la qualificació de Vilanova com a destinació de turisme familiar?
–Sí, donar facilitats a aquest tipus de turisme és sumar. També es parlava de tenir la marca de turisme esportiu. Jo crec que és bo sempre que tothom s’ho cregui. El cost de participar en aquesta marca no és alt, i la promoció és bona. Si haguessis de fer aquest tipus d’accions des del sector i l’administració local ens costaria molts diners. Potser el problema és que l’especialització es generalitzi, que hi hagi 30 ciutats amb la qualificació de turisme familiar. Si tothom ho té, perd valor.

– Vostè deixa la presidència. Per què?
–Sí, ha calgut avançar les eleccions perquè jo ara no tinc ja un negoci relacionat amb el món de l’hostaleria. S’han hagut d’avançar les eleccions, es faran abans de l’estiu. Estaré a disposició de la nova junta per ajudar en tot allò que pugui. Sabem que costa trobar gent que pugui treure hores de la seva feina i dedicar-les als interessos comuns, però és necessari.

Obertura en festius
El Gremi d’Hostaleria i restauració, juntament amb entitats com Menja’t Vilanova o l’Estació Nàutica, s’ha mostrat a favor de l’obertura de comerços en dies festius a Vilanova, una decisió que només afecta el barri de Mar i el sector pròxim a les rondes, i que ha fet possible el projecte de parc comercial a Masia d’en barreres. Considerem que serà positiu per a la ciutat, diu Jaume Martí. No és un centre comercial, que sí que podria afectar el comerç local, sinó un parc. A més, considera que el sector comercial cada cop està més a favor de posar-se en mans del que vol el mercat. El fet de poder obrir un diumenge no vol dir que  hi hagi l’obligació d’obrir. Ja no tothom pensa com el botiguer d’abans”, afirma. I creu que els efectes de les zones comercials que obren els festius ja s’estan notant ara, amb els polígons que funcionen a Sant Pere de Ribes, Cubelles o Sitges. Ja que això ja s’està fent, com a mínim que la ciutat se’n beneficiï.

Jaume Martí considera que l’obertura de comerços en festiu serà positiva per al sector de l’hostaleria i la restauració. Molts cops ens trobem amb clients que ens pregunten què es pot fer a Vilanova un diumenge a la tarda. I els hi has de dir que poden passejar, però que tot està tancat. Jo crec que si no es provoca la demanda, la gent no passejarà per la Rambla. Abans de cinc anys, molts comerços demanaran obrir. La gent no es quedarà només a aquest nou parc comercial, sinó que anirà al centre, si se li ofereixen altres atractius. Pot generar moviment, assegura. I recorda que quan es va posar en marxa l’illa de vianants, els comerços que es queixaven eren molt obsolets. I allò va provocar una renovació, al cap de poc temps el comerç va renovar. Aleshores molts vilanovins anaven a comprar a Sitges i a Vilafranca. Ara és a la inversa, són els sitgetans i els vilafranquins els qui venen a Vilanova. Tenim una capitalitat que abans no teníem.

Font: Diaridevilanoca.cat