Associacions de consumidors reclamen aigua de l'aixeta gratis a bars i restaurants

Demanen una llei que els hi obligui, com ja passa a Andalusia

 

Fa uns anys era habitual que en els bars i restaurants servissin amb el menjar una gerra d'aigua de l'aixeta sense cobrar-la. Aquest és un costum que es manté a França, per exemple.

A Catalunya, a la majoria de restaurants les ampolles d'aigua s'han de pagar, però si en demanem només un got, ens el posen gratis.

Ara, associacions de consumidors, com FACUA, demanen que sigui així per llei, com ja passa a Andalusia.

Gerard Hernández, Portaveu de FACUA a Catalunya:

"Igual que ens posen els coberts o ens posen el plat que no ens han de cobrar, entenem que l'aigua, si és de l'aixeta, no és un producte que ells estiguin comprant a un proveïdor i ens l'estiguin servint, per tant entenem que formaria part d'aquest servei que ens ofereixen i entenem que hauria de ser gratuït."

Hi ha bars que han optat per eliminar del tot les ampolles d'aigua de plàstic. Ja no serveixen aigua embotellada. Només aigua de l'aixeta, això sí, filtrada amb un sistema d'osmosi.

No la donen gratis, perquè la màquina també val diners. Però abans cobraven per una ampolla dos euros, i ara ho han rebaixat a la meitat.

Tres comunitats autònomes han engegat una campanya perquè bars i restaurants estiguin obligats per llei a servir aigua de l'aixeta de forma gratuïta. Són les Balears, Andalusia i Navarra. A més de considerar que l'accés a l'aigua és un dret, també volen que disminueixi l'ús d'ampolles de plàstic.