Més de 350 activitats programades per la Setmana de la Natura

A partir d'avui, i fins al 5 de juny, s’organitzaran accions arreu de Catalunya, amb la implicació de més de 220 organitzacions, per conscienciar sobre la necessitat de tenir cura de l’entorn

Catalunya celebra enguany la Setmana de la Natura amb més de 350 activitats programades arreu del territori a partir de demà, 26 de maig, i  fins al 5 de juny. Concretament, 163 activitats a Barcelona, 61 a Girona, 49 a Lleida i 77 a Tarragona. La iniciativa compta aquesta edició amb la implicació de més de 220 organitzacions, entre entitats ambientals, ajuntaments, consorcis, empreses, universitats i escoles.
 
Es tracta d’activitats diverses de caire lúdic i divulgatiu amb l’objectiu de promoure entre la ciutadania la conservació del patrimoni natural i conscienciar de la necessitat de participar activament en la seva preservació. Entre les accions, hi ha sortides i visites guiades, tallers, conferències, cursos, i voluntariat ambiental.
 
Accions als centres de fauna i parcs naturals
 
Com a novetat, enguany els Centres de Documentació dels Parcs Naturals de Catalunya que pertanyem a la xarxa DocAmbCat de biblioteques amb fons ambientals, col·laboren activament en la celebració de quatre efemèrides vinculades al medi ambient, una de les quals és la #SetmanaNatura. La iniciativa vol transmetre més consciència ambiental i, alhora, donar a conèixer l’aportació d’aquests equipaments.
 
També els centres de fauna de la Generalitat (Torreferrussa, Vallcalent, Pont de Suert i a Aiguamolls de l’Empordà) col·laboren amb la Setmana de la Natura, amb jornades de portes obertes per apropar la tasca que realitzen a la ciutadania. Així, mostraran la seva activitat diària i alguns dels projectes que hi duen a terme.
 
Activitats de descoberta i sensibilització
 
Entre els actes programats destaquen els següents:
 
 
  • La descoberta: sortides per descobrir la natura a prop de casa, ja sigui de l’entorn urbà o rural, a muntanya o mar, per endinsar-se en el paisatge i la fauna.
 
  • L’empatia amb la natura: accions per aprendre els valors que aporta la natura, i les amenaces a què està sotmesa, així com els impactes i conseqüències tant, en l’entorn com en la salut de les persones. També conèixer quines alternatives existeixen per construir un model de societat respectuós amb el medi ambient.
 
  • L’acció: actuar per la natura: accions per convidar la ciutadania a formar part de les entitats, col·laborant en projectes de voluntariat ambiental i implicar-se activament en la defensa el medi ambient.
 
  • L’expressió: iniciatives de caire més artístic, com ara fotografia, il·lustració, cinema, etc., amb la natura com a protagonista.
El braçalet verd com a signe d’identitat
 
Els participants a la Setmana de la Natura rebran un braçalet verd#setmananatura fet per l’entitat solidària Maresmon. S’organitzarà un concurs de fotografia #setmananatura entre les imatges que mostrin activitats que es realitzin durant la setmana. L’objectiu és promoure la difusió d’imatges a les xarxes amb el braçalet, per sensibilitzar sobre la importància de la natura a través de fotografies. Les escoles que col·laborin amb algun acte i enviïn les seves imatges amb la polsera, participaran en el sorteig d’un taller de natura amb una entitat ambiental.
 
 
L’Ultra Clean Marathon, el tret de sortida
 
 
El tret de sortida de la Setmana de la Natura l’ha donat l’Ultra Clean Marathon, un gran repte ambiental i esportiu en el qual s’han dut a terme 7 maratons durant 7 dies consecutius passant per espais naturals on actuen entitats ambientals mentre recollien residus.
 
Així, l’Ultra Clean Marathon ha unit 2 grans esdeveniments ambientals de Catalunya: el Let’s Clean Up Europe i la Setmana de la Natura.
 
3 anys de la Setmana
 
La Setmana Natura és una campanya  coordinada fa tres anys des de la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT) i la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC), dues xarxes representatives d'ONG’s ambientals catalanes. El Departament de Territori i Sostenibilitat i l’Obra Social “la Caixa” donen suport a la iniciativa, que forma part de la Setmana Europea del Desenvolupament Sostenible. En la passada edició hi van participar 28.000 persones en 320 activitats.