El projecte de col·laboració entre El Celler de Can Roca i el BBVA arriba a Catalunya

La iniciativa inclou beques a estudiants d´hostaleria, accions formatives i un menú dels germans Roca en homenatge a la gastronomia catalana

El projecte de col·laboració entre El Celler de Can Roca i el BBVA endegat l´any 2013 i que ha recorregut ja diversos països del món i indrets de l´Estat arriba finalment a Catalunya. La iniciativa inclou tres beques de quatre mesos de formació al restaurant dels germans Roca per a tres estudiants del Campus de Turisme, Hoteleria i Gastronomia de Barcelona (CETT); accions formatives per a empresaris locals, empleats i estudiants d´hostaleria; i un menú homenatge a la cuina catalana ideat pels restauradors gironins i que oferiran properament a Barcelona.

Catalunya és la sisena parada de la gira del projecte de BBVA i El Celler de Can Roca per diferents comunitats autònomes. La col·laboració entre l´entitat bancària i el restaurant gironí va començar l´any 2013 amb gires d´àmbit internacional, i el 2016 van arrencar la seva versió per diversos indrets de l´Estat.

En cadascuna de les parades la iniciativa permet becar estudiants d´una escola d´hostaleria local. En aquest cas, seran tres alumnes del barceloní CETT els que gaudiran de quatres mesos de formació a El Celler de Can Roca.

D´altra banda, la Gira BBVA inclou una sèrie d´accions formatives, destinades a empresaris locals, empleats i estudiants d´hostaleria. En aquest cas, els germans Roca han organitzat sessions adreçades a més de 200 empresaris de Barcelona i Girona.

Finalment, els restauradors gironins elaboraran un menú especial inspirat i dedicat a la gastronomia catalana. El menú se servirà properament en un indret barceloní encara sense per descobrir. Estudiants del mateix CETT també col·laboraran en la preparació i el servei del sopar.

Així, dilluns passat al migdia, en el marc de l'Hotel Majestic de Barcelona, diversos empresaris i membres de la FEDERACIO INTERCOMARCAL D'HOSTALERIA, RESTAURACIO I TURISME, FIHRT, van poder gaudir de les explicacions que els Germans Roca, Joan, Josep i Jordi, van oferir sobre els seus orígens, iniciatives, mètode de treball, plans de futurs i necessitat de digitalització del sector, de la mà del partner BBVA i sota l'atenta direcció de Xavier Linares, Director Territorial del BBVA per Catalunya.

Finalitzat l'acte, els Germans Roca, van conversar amb els assistents, i es va oferir un cocktail als participants.

La història dels Germans Roca i el Celler

A la cuina un més un, un no sempre sumen dos. La recepta de l'èxit es basa en una combinació de factors difícilment replicable. Ingredients variables cap al firmament d'estels Michelin. Un camí no exempt de dificultats i al que solament uns pocs tenen la fortuna d'arribar. Així ha estat el trajecte dels germans Roca per convertir el seu petit bar de barri als afores de Girona en una fàbrica de somnis.

Corria l'any 86 quan Joan i Josep Roca s'emancipaven del bar de menjars dels seus pares per iniciar un petit projecte personal. En els seus gens corrien tres generacions de cuiners i des de petits s'havien criat ajudant en el restaurant familiar. Nucli del que no s'han separat malgrat el temps i el seu nou estatus triestrellat. “Aquí hem nascut, aquí hem crescut, aquí hem après, aquí hem emprès i aquí estem encara aprenent, emprenent, vivint i treballant”, comenta Josep.

Una infància darrere de la barra d'un bar d'extraradi, de terra d'acolliment d'immigració als afores de Girona. Amb aquest punt de partida gens feia presagiar el rumb que prendrien els esdeveniments. “Nosaltres solament volíem fer el que ens agradava i aconseguir que la gent de Girona vingués fins a aquest barri i ens donés aquesta confiança per tornar”, afirma Joan.

Foto de: El Celler de Can Roca

 

Els començaments van ser difícils, amb prou feines amb alguns comensals durant els serveis. Un any més tard d'emprendre la seva aventura personal, van aconseguir omplir la sala. “La nit que omplim el restaurant, vam dir: Ho hem aconseguit!”, recorda el gran dels Roca. Una primera meta aconseguida que donava ales a nous somnis.

GASTRONOMIA, RESTAURANTS I CUINA

El Celler de Ca Roca: 30 anys dedicats a l'alta cuina

No s'arriba pel cap alt alt sense esforç, treball dur i passió. I aquests són precisament els valors que des de fa 30 anys defensa tot l'equip del Celler de Ca Roca. Des que Joan i Josep Roca van obrir el seu propi restaurant al costat del dels seus pares a l'agost de 1986, no han deixat de perseguir l'excel·lència i un compromís real amb el que fan: brindar una experiència única a tot aquell que se senti a una de les seves taules.

L'espai que actualment ocupa El Celler de Can Roca el van comprar en 1993, enmig de la crisi postolímpica. “Vam haver de frenar la idea de crear un restaurant i convertir l'espai en un saló de banquets”, comenta Josep. Dotze llargs anys servint noces per poder afrontar les obres del restaurant gastronòmic que es dibuixava en les seves ments.

Un treball en família per arribar més lluny


En 1995 arribaria el primer el primer reconeixement important en forma d'estel Michelin. L'èxit de públic i crítica no va fer variar els plans del Celler de Ca Roca. “Joan podria haver anat més ràpid però ens va esperar a Jordi i a mi per anar més lluny”, sentència Josep. En 1997, el petit dels Roca s'incorporaria com a cap de la partida dolça del restaurant i completaria el trident familiar al capdavant del Celler. “Tot això ens ha permès donar un tomb a una història en família, de tres caps i un barret, de tres mons que s'uneixen, d'una idea en la qual hi ha aquesta part dolça, aquesta part salada i aquesta part líquida que es barregen d'una manera fraternal i amb una visió transversal”, continua Josep.

Cronología de El Celler de Can Roca

Per a En Joan, “els reconeixements són meravellosos i han vingut molt bé, sobretot per enfortir l'equip i per donar també prestigi i visibilitat a una destinació com és Girona, que viu el nostre èxit com a seu”. I amb Girona com a centre permanent d'operacions, els Roca van decidir donar forma a la fàbrica de somnis que sempre havien imaginat. “El nostre següent objectiu va ser tenir un restaurant més confortable, ampli, còmode, amb una cuina gran on poder posar totes les màquines que necessitem, poder tenir un celler gran per tenir el vi ben ordenat… D'alguna manera el segon repte era aquest. Quan aconseguim això, aconseguim complir un altre somni”, afirma Joan.

La fàbrica de somnis

El 2007 i després de molts esforços, Joan, Josep i Jordi veien materialitzat el seu somni. El Celler de Ca Roca obria les seves portes en la seva ubicació actual. “El mateix dia que deixem el restaurant antic ja a la nit obrim en el nou. No vam dir a ningú que inauguràvem restaurant, no volíem que hi hagués una idea de festa. Era el mateix espai, aquí ja estava nostra ànima”, rememora Josep.

El Celler de Can Roca es manté en el podi de la gastronomia mundial

El Celler de Can Roca es manté en el podi del prestigiós ránking de la revista britànica Restaurant ocupant la tercera posició. 

L'esforç i el treball de 12 anys organitzant banquets per arribar a aquest punt. Un lloc amb la mateixa essència però amb 280 m² de sala, amb un bosc al mig, amb llum i amb una decoració que convidava a la tranquil·litat. “Aquí sí vam aprendre de tots els errors que havíem comès abans. En l'etapa anterior del Celler, quan ho decoràvem nosaltres i la nostra mare, un crític va arribar a escriure el restaurant gastronòmic més cutre d'Espanya. Després vam aprendre que hi havia decoradors i interioristes. Vam crear un espai adequat en el qual vam poder aconseguir atmosfera, calidesa, harmonia, estètica… on es flueix en un món de connexions emocionals però també es flueix com si fos una obra de teatre”, afirma Josep.

Amb el nou restaurant, els Roca havien aconseguit mantenir el mateix servei proper de sempre, amb una cuina del més alt nivell però en un espai que facilitava tot el treball i els permetia seguir fent màgia. “L'establir-nos en la nova ubicació va ser un punt d'inflexió per qui ens observava, des del punt de vista de la crítica, de les guies i de les grans llestes. Ara teníem unes instal·lacions que ens permetien desenvolupar millor el nostre projecte i va anar aquest punt el que possiblement va provocar el tercer estel Michelin en 2009 i entrar en les grans llestes”, resol Joan.

Joan, Jordi y Josep Roca y sus 3 estrellas Michelin
Joan, Jordi i Josep Roca

Si és difícil arribar a aquest Olimp, més complicat és mantenir-se. El Celler de Can Roca porta des de 2009 entre els cinc millors restaurants del món, segons la revista britànica Restaurant. I malgrat aquesta situació, el menú no ha sofert un increment proporcional. “Els nostres preus sempre han estat per sota de la realitat del mercat, sempre hem estat molt moderats per facilitar que la gent vingués fins a la nostra casa. La nostra escala de preus sempre ha estat molt gradual i justificant molt bé cada pujada. No volíem que un reconeixement important tallés el contacte amb la clientela de sempre”, explica Josep Roca.

I llavors, quin la fórmula màgica? El Celler de Ca Roca és el restaurant gastronòmic, però és també Ca Roca, el restaurant dels pares; La Masia, el seu laboratori creatiu; el Espai Mas Marroch, on fan els esdeveniments i les gelateries Rocambolesc de Jordi. Tot un complex empresarial que es localitza a menys de 100 metres a la rodona i permet als germans seguir menjant cada dia en el bar dels seus pares. “Poder menjar aquí dia a dia és un bany de normalitat. Mengem tot l'equip i ens barregem entre la normalitat d'un bar de barri i també entre la idea de cuina de fons, de cullera… un fort component entranyable”, assegura el mitjà dels Roca.

“D'això és del que estem més orgullosos, mantenir aquests reconeixements sense haver sortit de casa, de seguir treballant en família”, sentència Josep. Potser aquesta sigui la clau, arribar a la Lluna per després tornar al punt d'origen.

Tres estudiants d'hostaleria de Barcelona rebran una beca per formar-se amb els germans Roca

Quatre mesos de formació als fogons d'El Celler de Can Roca. Aquesta és la beca BBVA de gastronomia que l'entitat bancària i el restaurant dels germans Roca atorgaran aquest dimarts a tres estudiants del Campus de Turisme, Hoteleria i Gastronomia de Barcelona (CETT). Vuit candidats per a cuina i cinc per a servei són els aspirants que han estat preseleccionats entre els millors alumnes del CETT.  Els tretze joves ara ja treballen juntament amb els professionals del restaurant amb tres estrelles Michelin, però només dos aconseguiran la beca de cuina, i un, la d'especialista en sala.

Aquesta oportunitat permetrà als estudiants col·laborar colze a colze amb l'equip d'El Celler, tant en la preparació dels plats com en el servei de sala. Una experiència que des de l'escola qualifiquen d'"única" i de "bon complement" per a l'aprenentatge d'aquests aprenents culinaris. "L'experiència en un entorn on l'excel·lència és la base és una gran oportunitat", ha valorat la directora de l'Escola Tècnica Professional i dels estudis universitaris de gastronomia del CETT, Nan Ferreres. 

Després de visitar diferents ciutats de l'Estat, on ja han escollit altres aprenents, ara els germans Roca aterren a Barcelona per completar la formació d'uns alumnes que posaran en pràctica els seus coneixements en un dels restaurants més destacats del panorama internacional. "Des del BBVA estem molt il·lusionats de poder ajudar a complir el somni de tres joves que podran estar a les cuines d'un dels restaurants més desitjats del món durant quatre mesos i aprendre dels millors", ha destacat el director territorial de BBVA a Barcelona, Christian Terribas.

 
 

Homenatge a la cuina catalana

La col·laboració entre el BBVA i El Celler va començar fa cinc anys i ja han fet tres gires internacionals en països d'Amèrica, Àsia i Europa. Barcelona és la sisena parada d'aquest projecte a l'Estat, després que s'hagin donat una trentena de beques a Galícia, el País Basc, Andalusia, el País Valencià i Madrid. Com s'ha fet en les estades anteriors, en aquesta parada a Barcelona El Celler aprofita per presentar un menú representatiu de la gastronomia catalana i amb productes locals.