L'OMT demana a governs i empreses major compromís amb la sostenibilitat

A través del nou informe 'Turisme per al desenvolupament', l'Organització Mundial del Turisme (OMT) fa una crida perquè els governs elaborin i apliquin marcs polítics que afavoreixin un turisme sostenible, al mateix temps que demana a les empreses que mostrin el seu compromís amb la sostenibilitat en els seus principals models de negoci i cadenes de valor. En la mateixa mesura, creu que la societat també ha d'adoptar pràctiques i comportaments en aquesta línia.

Més de 180 persones han participat en aquest informe a través d'una consulta realitzada a nivell mundial amb governs, organitzacions i la societat civil. La OMT va presentar la publicació el dia 6 de juny a Brussel·les en les Jornades Europees del Desenvolupament, organitzades per la Comissió Europea.

El document assenyala que amb una planificació i gestió adequades, el turisme pot contribuir de forma eficaç a l'avanç cap a estils de vida i patrons de consum i de producció més sostenibles. Destaca així que el sector, en qualitat d'agent d'un canvi positiu, ha de prendre decisions que garanteixin una contribució estable al desenvolupament sostenible.

Segons va explicar el secretari general de la OMT, Zurab Pololikashvili, "aquest informe ofereix proves tangibles i àmplies de la contribució substancial i significativa que el turisme pot fer per aconseguir el desenvolupament sostenible i l'Agenda 2030". Els seus dos volums presenten 23 casos que contribueixen a aquest desenvolupament en totes les seves dimensions.

L'estudi convida a mesurar de forma precisa i periòdica l'impacte del turisme i posar els resultats al servei de polítiques, pràctiques empresarials i un comportament del consumidor que resultin adequats.