L'escola d'educació especial Xaloc amplia instal·lacions

L’escola d’educació especial Xaloc, situada a Ca n’Oriac, amplia les seves instal·lacions per donar més serveis a l’alumnat d’entre 16 i 21 anys. En el nou espai es fa el Pla de Formació i Inserció (PFI) d’Auxiliar d’Hoteleria i el Programa de Vida Adulta. 

Les instal·lacions van entrar en funcionament a inicis d’aquest curs que ara acaba, però s’han inaugurat aquest dijous amb la presència de representants municipals, d’Ensenyament, de la Fundació ONCE que ha fet una aportació econòmica, del president del Gremi d’Hosteleria i Turisme de Sabadell i d’entitats i empreses de treball protegit.

La cuinera Carme Ruscalleda ha exercit com a padrina de les noves instal·lacions i la periodista Mònica Terribas ha conduit l’acte. La conductora d’El matí de Catalunya Ràdio és mare d’un alumne.

En representació de les empreses ha parlat Jordi Roca, president del Gremi d’Hostaleria i Turisme i responsable del restaurant Els tranquils, qui té contractat un alumne: “els empleadors a l’hora de contractar dubten. En sóc conscient. Som petits, autònoms i porucs i dubtem a l’inici, sovint per desconeixement”. Per la seva part, Xavier Nadal, president de l’Associació Xaloc, en representació de les famílies, ha reconegut que les instal·lacions “funcionen bé” i espera que “els alumnes puguin entrar al mercat laboral i siguin autònoms”. La directora del centre, Mónica Maya, ha destacat la millora que representen les noves instal·lacions.

Un moment de l'acte, amb Terribas presentant. Autor: J.d.A.
Un moment de l’acte, amb Terribas presentant. Autor: J.d.A.

En la inauguració també hi ha intervingut el tinent d’alcalde i regidor d’Educació, Joan Berlanga, qui va treballar al centre com a monitor de menjador un any. L’acte s’ha tancat amb un aperitiu cuinat per Carme Ruscalleda i l’alumnat del Pla de Formació i Inclusió.

Què és l’escola Xaloc?

L’escola Xaloc acull alumnat d’entre 3 i 21 anys. Majoritàriament tenen una discapacitat mitjana amb o sense trastorns sensorials, motors o de personalitat associats. Imparteix educació infantil, primària i secundària, a més de programes de transició a la vida adulta i laboral per als majors de 16 anys. Va ser fundada l’any 1970 a l’avinguda 11 de setembre, però des de fa una dècada les instal·lacions estan a l’antiga escola Miguel Hernández, a Ca n’Oriac.

Tenen un centenar d’alumnes i tres de cada quatre són de Sabadell, però també n’hi ha de Badia, Barberà, Palau-Solità i Plegamans, Polinyà, Sentmenat, Castellar, Sant Quirze i Sant Llorenç Savall.