Fòrum Mundial de Turisme Gastronòmic de la OMT: aprofitar el poder de la tecnologia

La 4ª edició del Fòrum Mundial de Turisme Gastronòmic (Bangkok [Tailàndia], 30 de maig a l'1 de juny de 2018) ha reunit a 600 participants de 52 països. En el Fòrum, organitzat per l'Organització Mundial del Turisme (OMT) i el Govern de Tailàndia, en col·laboració amb el Basque Culinary Center, els participants han tractat temes que abasten des del paper de la tecnologia per aconseguir un desenvolupament sostenible a com vincular tota la cadena de valor del sector turístic amb la gastronomia.

Una de les grans prioritats de l' OMT és l'associació amb proveïdors tecnològics. En vista d'això, crear i compartir coneixements i ensenyaments en matèria de polítiques sobre la transformació digital ha estat un dels aspectes centrals de l'edició d'aquest any, en la qual han participat empreses de tecnologia emergents del país amfitrió (Bangkok Food Tours, HiveSters, LocalAlike i Trawell).

Aquestes empreses han presentat tallers dirigits a tots els participants i centrats en l'oferta de turisme gastronòmic de Tailàndia sobre com emprar la tecnologia per arribar millor als turistes i en els quals han mostrat les seves iniciatives.

«La gastronomia és un dels principals motors que impulsen als turistes a triar una destinació i, malgrat això, encara no s'ha aprofitat el potencial del turisme gastronòmic com a patrimoni cultural immaterial», va afirmar el Secretari General de la OMT, Zurab Pololikashvili. 

«El turisme gastronòmic ha de fer ús de la tecnologia per narrar una història sobre persones i llocs que cal preservar i per promoure l'autenticitat de les comunitats locals», va afegir.

El Ministre de Turisme i Esport de Tailàndia, el Sr. Weerasak Kowsurat, va subratllar que «les comunitats locals poden enfortir la seva capacitat i sentir-se orgulloses de la seva cultura a través del turisme gastronòmic». Fent referència als efectes en l'economia en general, va afegir que «l'agricultura i el turisme són fonts importants de creació d'ocupació al país, i la cuina tailandesa ens ajuda a impulsar la despesa turística».

El Fòrum Mundial de Turisme Gastronòmic de l'OMT té com a objectiu promoure idees innovadores que puguin contribuir al desenvolupament del turisme gastronòmic a tot el món. Les idees que es van proposar en les edicions anteriors del Fòrum sempre s'han basat en el desenvolupament sostenible i en el desenvolupament de nous productes de turisme gastronòmic.

En el marc del Fòrum, l'OMT va presentar l'Informe Report on Gastronomy Tourism: TheCasi of Japan (informe sobre turisme gastronòmic: el cas de Japó).

L'edició del Fòrum Mundial de Turisme Gastronòmic de l'OMT de 2019 se celebrarà a Sant Sebastià (Espanya), a la qual seguirà la de 2020, en Flandes (Bèlgica).