El Ministre de Turisme d'Andorra, Francesc Camp, demana “un sector fort i unit” en el primer seminari de gastronomia

A la Jornada hi van participar la Fundació Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica FICCG, encapçalada per la seva Directora General, Pepa Aymamí, i Mònica Colomer, Directora de Projectes, així com F. Xavier Medina Luque, Professor dels Estudis de Ciències de la Salut i Director de la Càtedra UNESCO d'Alimentació, Cultura i Desenvolupament, aixi com una representació de la FIHRT, encapçalada pel seu Gerent.

 L’acte d’inauguració també va comptar amb la presència del ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover.

El ministre de Turisme, Francesc Camp, va inaugurar ahir al matí el primer seminari de gastronomia andorrana i va demanar una associació de restauradors forta, fet que considera “fonamental” tot i que va  destacar la feina que es fa des de la Unió Hotelera. Camp va subratllar que tots els agents implicats han de convergir en la necessitat de definir una estratègia d’àmbit nacional que permeti articular un discurs coherent i unificat entorn a l’oferta gastronòmica d’Andorra. “Ja sabem que costa molt trobar un organisme que aglutini el sector privat. Avui, però, això és impensable perquè cal comptar amb interlocutors forts”. En aquest sentit, el ministre va posar en relleu la necessitat de sensibilitzar, al voltant d’aquest projecte, el major nombre possible d’actors del sector de la gastronomia. 

Segons va remarcar Camp, la gastronomia andorrana ha de ser un complement que aporti valor afegit a l’experiència dels turistes que visitin el país i que esdevingui un factor més de motivació del viatge. Així mateix, va destacar que aquest seminari també ha de permetre identificar accions i iniciatives que contribueixin a posicionar Andorra com una destinació atractiva, també per a les propostes gastronòmiques i culinàries autòctones que es puguin oferir. També ha valorat molt positivament la iniciativa d’un espai gurmet amb xefs de renom que sumen fins a tres estrelles Michelin. 

En la sessió de matí del seminari, es van presentar les propostes d’utilització del corpus del patrimoni culinari andorrà en el sector de l’alimentació a Andorra, es va debatre sobre el producte, la gastronomia i el turisme com a eines per a un desenvolupament territorial, i sobre com posar en valor el patrimoni gastronòmic i transmetre’l a les generacions futures. L’objectiu és que la trobada tingui continuïtat.

El projecte s’ha desenvolupat amb la participació del  Govern, Andorra Turisme, la Unió Hotelera d’Andorra, el Centre de Recerca Sociològica de l’Institut d’Estudis Andorrans, així com cuiners i professionals de l’hostaleria i la restauració.