Salut Pública presenta la primera guia sobre els 'food truck'

Explica què han de saber les persones que treballen en vehicles, inclosos els remolcs, on es preparen i venen aliments de manera ambulant

La Guia vol ser un instrument útil per assolir el màxim nivell de seguretat alimentària tant pels clients com pels titulars de l’activitat

 

El Departament de Salut, a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), ha presentat avui la Guia de pràctiques correctes d’higiene per als establiments de restauració mòbils. Es tracta de la primera guia que edita Salut Pública sobre els ‘food truck’ arran de la moda emergent de la restauració mòbil a Catalunya.
 
El document s’adreça als titulars de l’activitat i també a les persones que treballen en vehicles, inclosos els remolc, on es preparen i venen de forma ambulant qualsevol tipus de menjar, incloent els aliments preenvasats com, per exemple, hamburgueses, frankfurts, pinxos, cafès, sucs, xurros o patates fregides, entre d’altres. 
 
La Guia vol ser un instrument útil per assolir el màxim nivell de seguretat alimentària tant pels clients com pels titulars de l’activitat. En aquest sentit,  ofereix un seguit de pautes que cal tenir en compte a l’hora de preparar i vendre aliments segurs.
 
Dividida en cinc grans blocs, detalla les condicions de treball i de les instal·lacions; els requisits que han de complir les persones que preparen o venen aliments; la manipulació correcta dels aliments;  la neteja i desinfecció de l’equipament i de les instal·lacions, i en últim terme inclou uns annexes sobre aliments i ingredients al·lergògens o que provoquen intoleràncies alimentàries; un altre annex amb recomanacions específiques per a l’elaboració del sushi i similars, i finalment un sobre el marc normatiu i les principals normes de referència.
 
Un dels aspectes claus d’aquesta guia fa referència a la seguretat alimentària i posa l’accent en les quatre normes bàsiques per a la manipulació correcta dels aliments que són rentar-se les mans i netejar; separar, coure i refredar. Unes normes senzilles que ajuden a evitar toxiinfeccions alimentàries i a garantir que els aliments siguin segurs.
 
La guia també ressalta que qui prepara i ven aliments ha de conèixer i identificar els ingredients dels plats i no en pot al·legar desconeixement ja que poden provocar al·lèrgies o intoleràncies.
 
A més a més, el document recorda que per preparar i vendre menjar ambulant cal posar-se en contacte amb l’ajuntament del municipi on es vol fer l’activitat amb la finalitat de conèixer els permisos necessaris.
 
En l’elaboració d’aquesta guia, coordinada per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, hi ha participat els departaments de Salut, i d’Empresa i Coneixement, així com també l’Agència de Salut Pública de Barcelona; la Federació de Municipis de Catalunya; l’Associació Catalana de Municipis i Comarques; l’Associació Catalana de Food Trucks; l’Associació Girona Food Trucks i Catalunya Street Food.