Recreen l'intercanvi comercial entre ibers i fenicis com a prèvia al festival Tyrika

Coincidint amb el Cap de Setmana del Turisme a Alcanar s’ha ofert un espectacle per donar a conèixer Tyrika, el Festival Iber.

El grup de recreació històrica Ibercalafell va oferir dissabte, dins dels actes del Cap de Setmana del Turisme, una recreació històrica on s’escenificà un intercanvi comercial entre ibers i fenicis, a la platja de les Cases. Aquest espectacle va servir per posar la primera pedra i donar a conèixer als turistes i  visitants Tyrika, el Festival Iber d’Alcanar, que enguany tindrà lloc el 6 i 7 d’octubre.

Segons avancen des de l’organització aquest 2018 hi haurà més animació al carrer i més espectacles de recreació històrica,  així dissabte a la nit es representarà l’arribada dels romans i el primer contacte amb els ibers i l’endemà un concert a la zona d’oliveres monumentals a l’ermita del Remei. D’altra banda la biblioteca pública Trinitari Fabregat organitza la presentació del  conte ‘Salaiarkis al Coll del Moro de Gandesa’ per part de l’autor Marc Jornet Niella i la il·lustradora Àngels Cid Fornós a la plaça del Mirador.

Segons el poema “Ora Maritimi” de l’escriptor romà Aviè, entre Peníscola i la desembocadura del riu Ebre hi havia, molt abans de quan l’escriví, nombrosos assentaments i un d’aquests s’anomenava Tyrichae, conegut també avui com Tyrika. Segons Aviè, Tyrika era un gran centre de poder fortificat, conegut per les seues riqueses i per ser un port d’arribada de productes d’arreu de la Mediterrània. Alguns experts situen Tyrika a la residència fortificada de Sant Jaume d’Alcanar, actualment en excavació, de la qual el poblat preiber i iber de la Moleta del Remei, avui visitable, era un dels assentaments que quedava sota els seus dominis.

tyrika

Tyrika és el topònim que avui bateja el festival iber d’Alcanar, que des d’enguany pren un nou format per apropar d’una manera lúdica i festiva el món dels ibers a la nostra societat. El tradicional Mercat Iber d’Alcanar, que se celebra des de fa 20 anys, evoluciona per convertir-se en el festival iber de referència a Catalunya, tot rebatejant-se com Tyrika.

tyrika

Alcanar es prepara un any més per viatjar als orígens de la seua història durant el cap de setmana del 14 i 15 d’octubre. El festival es desenvoluparà en dos ambients ben diferenciats: al nucli antic d’Alcanar i a la Moleta del Remei. Hi gaudirem d’exposicions, tallers, animacions, d’artesania i del tradicional mercat, però també de diversos espectacles que ens permetran reviure la nostra història i entendre com vivien els nostres avantpassats.

tyrica