Informació sobre la llet crua

  • Bulliu sempre la llet crua

  • Conserveu-la a 4ºC

  • Consumiu-la abans dels 3 dies següents d’ençà de comprar-la 


TRACTEU LA LLET CRUA AMB SEGURETAT

La llet crua té virtuts singulars, com ara el seu sabor, textura i olor. Alhora, suposa un vincle molt directe amb els bons ramaders, perquè només les granges que reuneixen un seguit de requisits de sanitat animal i higiene en les instal·lacions de munyida la poden vendre.

Tot i això, la llet crua, per l’especial composició que té, pot contenir bacteris perjudicials per a la salut, principalment Salmonella, CampylobacterEscherichia coli i Listeria.

 

Per prendre la llet amb seguretat, seguiu les instruccions següents: 

 

1_Neteja llet

 Si aneu a recollir la llet amb un recipient propi, cal que estigui ben net i esbandit i no ha d’haver  contingut productes que no siguin aliments. El recipient ha de tenir tapa.

2_Recipient llet

 Porteu la llet crua ràpidament a casa i bulliu-la de seguida que hi arribeu, amb la finalitat de  destruir els possibles bacteris que hi hagi. Feu servir un recipient de base àmplia i aneu-la remenant  mentre bull. Un cop ha pujat l’escuma de l’ebullició, apagueu el foc. Immediatament, l’heu de refredar  i posar-la a la nevera,  al lloc més fred, a una temperatura inferior als 4ºC, i cal que la mantingueu  tapada per evitar que es contamini i agafi olors d’altres aliments.

3_Temperatura llet

 Si no podeu bullir la llet de seguida, poseu-la a la nevera a una temperatura inferior als 4 °C. Però feu-la  bullir quan abans millor.

4_Congelació llet

 També podeu congelar la llet crua, tal com feu amb altres aliments. La congelació, però, no mata els  bacteris, així que, per garantir la seguretat, recordeu que és més recomanable bullir sempre la llet crua  abans de congelar-la. Per mantenir-ne l’estructura i evitar que precipiti, cal remenar-la bé abans de la  congelació i, fins i tot, s’ha de moure diverses vegades mentre es gela.

5_Descongelació llet

 Heu de descongelar la llet dins la nevera. Pot passar que tingui una textura lleugerament més granulosa,  que és normal. Recordeu-vos de mantenir ben tapada la llet congelada per evitar que absorbeixi olors  estranyes.

6_Consum llet

 Recordeu respectar la data de caducitat indicada. Consumiu la llet, sempre,  abans dels 3 dies  següents d’ençà de comprar-la.

 

Les dones embarassades, els infants, la gent gran i les persones amb immunitat deprimida són més susceptibles de patir infeccions alimentàries, per aquest motiu, han de tenir especial cura en complir estrictament aquestes mesures.