Blues als Bars

Cerdanyola del Vallès es prepara per una nova edició del seu Festival Internacional Blues, aquest any en 28a edició. 

Els bars i les sales de la ciutat s'impliquen una vegada més en el festival, proposant una programació atractiva que permetrà concerts amb caliu, on gaudiran els músics i el públic. 
 
La majoria dels concerts són gratuïts. A la la programació prevista s'indica els quatre concerts que no ho són, amb una entrada establerta de 5€.
 

El Festival de Blues celebra la seva 28a edició amb activitats programades per l’Ajuntament de Cerdanyola i la Comissió de Blues, juntament amb les activitats que també se sumen al programa oficial i que organitzen les sales i locals de la població vallesana arriben a congregar prop de 15.000 persones, tot i que les activitats més majoritàries són les realitzades al Parc del Turonet. Totes les activitats són gratuïtes.

Divendres 28 setembre

23.30 h - BLUES BAR (c. Sol, 19)
The Walking Stick Man
Preu: 5 €
Organització: Blues Bar
 

Dissabte 29 de setembre

13 h - EL SOLIDARI (c. del Foment, 1)
The Walking Stick Man
Organització: El Solidari
 
13 h - LA PETANCA (Ptge. Codonyers, 6)
Sara Gee & Ramblin Matt
15 h - LA PETANCA (Ptge. Codonyers, 6)
Alex & Robert
20 h - LA PETANCA (Ptge. Codonyers, 6)
JC Band (Ex-Justo y los Pecadores)
Organització: La Petanca
 
20 h - CAL PINTXO  (c. Sant Ramon 154)
Alex Guitar
Organització: Cal Pintxo
 
23.30 h - BUES BAR (c. Sol, 19)
Sun Street Blues
Preu: 5€
Organització: Blues Bar
 
 

Els principals artistes d'aquesta XXVIIIena edició del Festival Internacional Blues de Cerdanyola, són:

Mike Sánchez

Mike Sánchez (Jesús Miguel Sánchez. Londres, 1964) és un reconegut cantant i pianista britànic de Rhythm & Blues, d’ascendència familiar espanyola, conegut tant per la seva trajectòria en solitari com pel seu treball al costat de músics de la talla de Bill Wyman, històric baixista dels Rolling Stones, al costat del qual va formar els Bill Wyman Rhythm Kings. La seva carrera comença el 1984 amb la formació dels Big Town Playboys. Durant la seva prolongada carrera ha col·laborat amb llegendes com Robert Plant o Eric Clapton, entre molts d’altres. Des de 1999 ha desenvolupat la seva carrera en solitari. La seva discografia es composa d’una vintena de títols, incloent els seus discos en solitari i les col·laboracions amb altres artistes.

 Lluís Coloma

Per la seva banda, Lluís Coloma (Barcelona, 1973) és un dels pianistes de blues i boogie-woogie més reputats d’arreu del món. Tot i que va començar estudis de música clàssica s’hi va allunyar aviat per acostar-se al rock and roll de figures com Jerry Lee Lewis. Aviat demostraria un insual talent musical (com intèrpret, però també a nivell teòric) i actua i imparteix conferencies, de forma constant, en varis països. Ha publicat diversos discos.

The Slingshots

Des de fa uns anys, The Slingshots s’han convertit –gracies sobretot al seu poderós directe- en una de les bandes de referencia Soul de Barcelona. Compten ja amb una llarga trajectòria que es va iniciar fa una dècada, com a grup d’homenatge als clàssics del soul.

Carla Sunday

Carla Sunday és una de les veus femenines amb més ànima i amb més futur al món del Blues que ofereix un viatge a través del soul, el blues i la música negra més selecte deixant-se l’ànima sobre l’escenari.

The Lucky Dices Band

The Lucky Dices és una banda de Barcelona creada l’any 2014, especialitzada en fer versions de clàssics de soul i blues. El seu repertori es composa dels més grans clàssics de les llegendes d’aquests gèneres com Otis Redding, Albert King, Aretha Franklin, James Brown o Etta James, entre d’altres.

Sol Lagarto

Sense cap dubte, un dels concerts que (com a mínim entre els organitzadors) més il·lusió desperta enguany és el que materialitza el retorn als escenaris de Sol Lagarto, uns vells coneguts de Cerdanyola, que trepitjaran de nou els escenaris del Festival abans inclús de tornar a visitar els de la capital catalana. Després de cinc anys allunyats dels escenaris i després del seu recent retorn al directe a l’Azkena Rock Festival de Vitoria, aquesta històrica banda catalana orna a primera fila coincidint de forma gairebé matemàtica amb el vintè aniversari de la seva fundació i cinc anys després d’anunciar que prenien un respir, deixant enrere quatre discos memorables i a un nombrós grup de seguidors que, ara, estan d’enhorabona.

Susan Santos

Una altra vella coneguda de Cerdanyola (no del Festival, però si d’algunes de les sales que mantenen viva la flama del Blues durant la resta de l’any) és Susan Santos. Per molts, la millor blueswoman d’Espanya. El 2010 llança el seu primer disc (“Take Me Home”, Grasa Records) al qual posteriorment l’han seguit altres treballs que l’han dut a participar en alguns dels principals festivals de Blues de tota Europa. Serà, sens dubte, un dels concerts imprescindibles en una edició del festival en la qual les artistes femenines tenen un pes específic especialment destacat, començant tant per la creadora del cartell i seguint per la protagonista del mateix.

The Soul Jacket

Els gallecs The Soul Jacket completaran el cartell del divendres amb la presentació del seu últim disc (“Volumen III”), que els aproxima al blues més lisèrgic dels Fleetwood Mac de l’era de Peter Green, i a la cadència i sentit de la melodia dels anys daurats del Lauren Canyon californià, així com, en parer de molts, als territoris pioners el country rock y a la melancolia mística, però reconfortant, de les llegendàries Basement Tapes de Bod Dylan & The Band, enregistrades a Wookdstock abans que Woodstock... fos Woodstock.

Howlin’Dogs

El grup de Girona Howlin’Dogs visita el festival amb una oferta francament original: dissenya la major part del seu repertori en les investigacions del llegendari musicòleg Alan Lomax, que a principis del segle passat va recórrer, equipat amb un rudimentari equip de gravació, el sud dels Estats Units, buscant artistes que coneguessin blues tradicionals que estiguessin en risc de perdre’s. Així, a més de recuperar un nombre incomptable de música popular que mai abans havia estat enregistrada, va llançar a l’estrellat a llegendes del gènere com Muddy Waters o Howlin Wolf. Actualment, aquests enregistraments formen part de la Biblioteca del Congrés dels Estats units però estan disponibles online. Aquesta és la principal font de la qual es nodreix el seu repertori.

Mike Vernon & The Mighty Combo

El britànic Mike Vernon (Harrow, 1944) és tot un veterà del negoci discogràfic. Amb només 18 anys va debutar al negoci participant en la producció o produint gravacions d’algunes de les principals figures del blues britànic, incloent Eric Clapton, David Bowie o John Mayall, entre molts d’altres. Per altra banda, als anys setanta va formar part de Rocky Sharpe & The Replays, grup que també va produir.

En el món del blues és, sobretot conegut per ser el fundador del segell discogràfic Blue Horizon (líder a Anglaterra d’aquest gènere). És també un excel·lent cantant i percussionista que, ara, s’ha envoltat del bo i millor del gènere per fundar The Mighty Combo. Amb ells trepitjarà l’escenari del Festival.

Watermelon Slim

El multi premiat i veterà Watermelon Slim arriba a Cerdanyola procedent dels Estats Units, on ha tingut una trajectòria vital francament eclèctica, combinant treballs com conductor de camions, carretons, serrador (feina amb la qual va perdre parcialment un dit), cobrador de deutes, empleat d’una funerària o cultivador de síndries (d’aquí li ve el seu nom artístic). Veterà del Vietnam, durant una turbulenta època de la seva vida va estar, també a l’altre costat de la llei. Un cop centrat, en canvi, acabaria cursant dues carreres universitàries i un màster i formant una família. Artista consagrat, forma part de MENSA (associació muncial de persones superdotades). Consumat guitarrista i harmonista, la seva música entronca directament amb les arrels més profundes del gèneres.

Shirley Davis & The Silverbacks

La londinenca i filla de pares jamaicans Shirley Davis emigra als 16 anys a Austràlia per amor. Allí inicia una carrera musical que, malgrat proporcionar-li una relativa popularitat, a ella mai li acaba de satisfer. Curiosament la seva gran oportunitat arribarà a Madrid. En aquesta ciutat, un bon dia puja a l’escenari a cantar amb Sharon Jones. Allí la descobreixen els responsables de Tucxone Records. Després d’aconseguir (no sense dificultats) localitzar-la, la convencen per a que enregistri un disc juntament amb The Silverbacks, la banda del segell discogràfic. A Cerdanyola presentarà el seu nou disc “Wishes and Wants”. Hi ha qui diu que aquest mateix 2018 està destinada a convertir-se en la gran dama del Soul Europeu. El seu concert a Cerdanyola pot ser una excel·lent oportunitat per comprovar com d’encertats són aquests vaticinis.

Miau Trío

Les argentines Miau Trío són son Rocío Katz, Mariana Michi i Rocío Iturralde, tres veus que recreen sons d’altres temps (en concret, el jazz o grups de noies pròies del jazz o de l’era de les big band dels anys trenta), amaneixen la seva proposta amb unes generoses dosis de bon humor. El seu concert a Cerdanyola ens transportarà als anys en els quals Glenn Miller i les Andrew Sisters regnaven a les ones radiofòniques.

Johnny Big Stone & The Blues Workers feat Sweet Marta

Johnny Big Stone & The Blues Workers comptaran amb la complicitat de Sweet Marta, una de les millors cantants i harmonista de blues d’Europa. Johnny Big Stone & The Blues Workers és un trio de blues en la seva màxima expressió que combina temes propis i versions de west coast, jump blues o blues tradicional amb un repertori d’allò més variat.

Wax & Boogie feat Drew Davis

Wax & Boogie s’ha convertit en un dels millors i mes valorats formats del panorama del Blues, del Rhythm & Blues i del Boogie Woogie. 

​Ster Wax i David Giorcelli han sapigut captar com pocs el veritable espirit de la música tradicional del poble afroamericà per transformar-lo en el seu propi medi d’expressió. El seu coneixement del llenguatge de la música negra es ampli, ric i variat. Ster i David es mouen amb serenitat i aplom per les corrents més diverses del génere. 

Ells normalment no viatgen sols, aquest cop la formació ve acompanyada a la batería pel mestre Reginald Vilardell, un dels músics més sol.licitats dins de l’escena nacional i també internacional, i el contrabaix d’en Oriol Fontanals, músic amb un Groove encomiable.