Acusen al Govern Central d'ignorar als afectats pel lloguer turístic

Associacions veïnals creen una coordinadora per lluitar contra la proliferació de les HUT 

Integra a uns 30 col·lectius de 8 comunitats que volen evitar la "turistificació" dels seus barris

Demanen a dos ministeris tenir veu i vot en les consultes prèvies a la regulació d'aquesta activitat

Una trentena d'organitzacions de veïns d'Andalusia, Balears, Castella-la Manxa, Catalunya, Comunitat Valenciana, Madrid, Navarra i País Basc van anunciar ahir la seva agrupació en una coordinadora constituïda per reclamar que el Govern central les tingui en compte a l'hora de regular els habitatges d'ús turístic (HUT), informa Efe.

Aquests col·lectius s'han unit per defensar conjuntament els seus drets en uns moments en els quals creuen que la "turistificació i la vertiginosa i descontrolada" expansió del lloguer turístic estan degradant la qualitat de vida de les ciutats i expulsant al veïnat dels seus barris.

La primera acció de la recentment constituïda Coordinadora d'Associacions de Veïns de Barris Turístics ha estat sol·licitar als Ministeris de Foment i Indústria tenir veu i vot en la regulació dels habitatges vacacionals.

Alarmada per les notícies de reunions sectorials entre el Govern i l'empresa Airbnb, la coordinadora ha registrat cartes al ministre de Foment, José Luis Ábalos, i a Isabel Oliver, secretària d'Estat de Turisme, depenent del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme.

La plataforma de veïns sol·licita reunions per donar a conèixer les seves peticions i estar presents en les trobades que tinguin com a finalitat l'estudi de la situació legal futura d'aquests negocis, segons van indicar ahir en un comunicat dues de les associacions de Granada.

La Coordinadora d'Associacions de Veïns de Barris Turístics espera que l'administració de l'Estat abordi aquesta problemàtica, encara que considera "inconcebible" que les trobades de treball s'hagin plantejat fins ara sense la participació dels representants de les associacions de veïns "víctimes del fenomen".

La coordinadora agrupa a federacions, plataformes i associacions veïnals de ciutats de tota Espanya afectades pels fenòmens de "gentrificació", pèrdua de qualitat de vida i increment exponencial del preu de l'habitatge residencial, fortament lligats a un model d'indústria turística intensiu i caracteritzat per la desregulació.