Els Reis d'Orient, a Catalunya

Per mar, en tren, en helicòpter, tractors o acompanyats de l'Open Arms a Barcelona, han arribat Ses Majestats per a una nit màgica a tot el territori

Aquest any, una de les novetats més destacades és que tres de cada quatre capitals de comarca han tingut un rei Baltasar de pell negra, el que es tradueix en 32 capitals de 43, vuit més que el 2017. Segons un informe de l'organització Casa nostra casa vostra, Reus, Girona, Valls, Cervera, Solsona, Tremp, Móra d'Ebre i Moià són les capitals que enguany han passat de tenir un Baltasar pintat a tenir-ne un de pell negra. A la demarcació de Barcelona, el 84,6% de les capitals tindran un rei Baltasar de pell negra, a la de Girona un 75%, a la de Lleida un 58,3% i a la de Tarragona un 80%.

A Barcelona, els Reis han arribat per mar, com cada any, a bord del pailebot Santa Eulàlia. Al Moll de la Fusta se'ls ha lliurat la clau de la ciutat per tal que Ses Majestats puguin entrar durant la màgica nit del 5 de gener a totes les llars de Barcelona i deixar-hi els regals. 

De camí a la capital catalana, han coincidit amb el vaixell d'Open Arms, que els ha acompanyat fins a les portes del port. I en trepitjar terra ferma, Melcior, Gaspar i Baltasar han demanat als nens fer de Barcelona una ciutat oberta, de pau i d'acollida. "Rebeu els nouvinguts com ens rebeu a nosaltres; amb il·lusió, alegria, i generositat; no tingueu mai por de la diferència", ha aconsellat Melcior. Després de rebre les claus de la ciutat, els Reis d'Orient també han recordat als infants que "els millors regals son els que no s'emboliquen mai": "l'amor als altres, el respecte i poder viure en pau i llibertat; llibertat quina paraula tan bonica", ha reflexionat.

A Tarragona també han arribat per mar, i aquest any com a novetat, s'han dirigirit al balcó del Pòsit de Pescadors per adreçar la benvinguda reial des d'aquest emblemàtic edifici recentment rehabilitat.

A Lleida, en canvi, els Reis han fet la seva arribada en tren, on pares, mares i fills els han esperat per acompanyar-los fins al Palau de la Paeria. I finalment, a Girona han començat al voltant de les 16 hores i fins les 18 dues precavalcades han desfilat plegades, amb els Reis, cap a la plaça del Vi.