Actes i jornades organitzades pels grups LEADER aquest mes de gener

Els grups Leader organitzen i participen aquest mes en diferents actes, jornades, visites i reunions per a divulgar i donar a conèixer els projectes que desenvolupen en el marc de les seves estratègies de desenvolupament territorial
  
 
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya va seleccionar 11 Grups d'Acció Local (GAL) per a aplicar el desenvolupament local participatiu Leader en el marc del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2020.
 
Així, entre les activitats programades per a  aquest mes de gener per part dels grups Leader destaquen les de la Cúpula GUSTUM, que inicia l’any en escoles de l’Alt Empordà, Montsià, Baix Ebre, i Solsonès. Es tracta d’una activitat educativa impulsada en el marc del projecte de cooperació ‘GUSTUM’, i adreçada a les escoles del territori. L’objectiu és treballar amb el alumnes la vinculació dels productes agroalimentaris locals amb el paisatge, l’economia, la cultura i les tradicions del territori, etcètera.
 
El projecte ‘GUSTUM’ neix de la iniciativa de l’antic Consorci Leader Urgell- Pla d’Urgell, l’any 2011. Actualment, l’Associació Leader de Ponent n’és el grup coordinador i compta amb la col·laboració dels 11 Grups d’Acció Local de Catalunya.
 
‘GUSTUM’ pretén posar en valor el producte agroalimentari local més enllà de la seva qualitat organolèptica, i vincular-lo al paisatge, l’economia, la cultura i les tradicions del territori.
 
Els seus objectius principals són:
  • Donar a conèixer i valoritzar els productes locals i dels seus productors dins del territori.
  • Identificar els productors i els productes del territori.
  • Facilitar eines als productors per a promocionar i comercialitzar el seu producte.
  • Desenvolupar accions de promoció del producte local dins i fora del territori.
  • Afavorir l'associacionisme en el sector.
  • Vincular el sector agroalimentari amb la restauració i les rutes turístiques de la zona tot produint desenvolupament rural integrat del territori.
 
Les actuacions dels grups Leader previstes per a aquest mes de gener són:
 
La gira de la CÚPULA GUSTUM per les escoles catalanes
Dates i llocs:
·         14 de gener, de 9:00h a 17:00 h. Escola Escolàpies de Figueres. Figueres.
·         15 de gener, de 9:00h a 17:00 h. Escola Sant Andreu de Borrassà. Borrassà.
·         16 de gener, de 9:00h a 17:00 h. Escola La Salle de Figueres. Figueres
·         24 de gener. Escola Jaume I de la Sènia. La Sènia.
·         25 de gener. Escola l’Assumpció de Deltebre. Deltebre.
·         29, 30 i 31 de gener. Sala Polivalent de Solsona. Solsona.
Organitza: Associació Leader de Ponent, amb la col·laboració de l’Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord Oriental de Catalunya (ADRINOC).
 
Aquestes jornada va dirigida a professors i estudiants de les escoles que han sol·licitat aquest servei a través dels Centres de Recursos Pedagògics del territori d’ADRINOC.
 
Jornada PATT  ‘Biomassa forestal per a la indústria’
Data i lloc: 16 de gener. Seu de Concactiva. Montblanc.
Horari: de 10:30h a 13:00h.
Organitza: Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp
L’energia és un dels inputs de pes en moltes indústries, i la incertesa i fluctuacions dels seus preus, sovint, un bon maldecap. Entre les possibles energies renovables, la biomassa forestal és una de les opcions amb una millor rendibilitat i amb un important retorn al territori, donant sortida a uns excedents.
En la sessió es coneixerà de primera mà casos d’èxit que ja es desenvolupen, així com dades que permetran fer una bona aproximació a la viabilitat de l’ús d’aquest recurs a escala industrial.
Sessió dirigida a beneficiaris d’ajuts Leader, empreses i emprenedors en general, tècnics de gestió energètica, i empresaris de projectes amb requeriments energètics importants.
 
Taula de treball ‘Transició Energètica a Ponent’
Data i lloc: 17 de gener. Consell Comarcal del Pla d’Urgell. Mollerussa.
Horari: pendent de confirmar.
Organitza: Associació Leader de Ponent
Reunió d’agents públics i privats interessats en la transició energètica a Ponent.

 

Jornada TERRITORI RESILIENT, liderant el canvi des dels municipis rurals
Dates i llocs:
  • Jornada social: 24 de gener, de 17:30h a 20:30h. Espai Núria Social. Olot
  • Jornada tècnica: 25 de gener, de 9:00h a 14:00h. El Torín. Olot
  • Jornada política: 25 de gener, de 18:00h a 20:00h. Hotel Vall de Bas. Joanetes
Organitza: ADRINOC
Aquesta jornada introdueix la ‘resiliència territorial’, un concepte que permet afrontar reptes socials, econòmics i ecològics d’una forma creativa i que ajuda a un territori a tenir la capacitat per a suportar pressions i influències externes o locals, reorganitzar-se i aprendre de cara al futur de manera que possibles futures crisis tinguin un efecte mínim sobre el territori, la seva població, i els seus recursos. La resiliència es defineix com la capacitat d’adaptar-se als canvis; i aporta un marc multidisciplinar per a analitzar i resoldre les qüestions del dia a dia, innovant estratègies capaces de convertir problemes en oportunitats i fortaleses.
Aquesta jornada va dirigida a professors i estudiants de les escoles que han sol·licitat aquest servei a través dels Centres de Recursos Pedagògics del territori d’ADRINOC.