El ‘batch cooking', al detall:10 consells per desar correctament els aliments cuinats

Els restaurants ho han practicat sempre. Preparen bases de plats amb antelació (fumets, sofregits) i després, en directe, enllesteixen els plats a mesura que els comensals els van demanant.La pràctica dels restaurants ha saltat a les cuines casolanes a l’hora de planificar els menús setmanals. La idea és cuinar només un dia per després anar menjant els aliments desats a la nevera o al congelador, i, per tant, evitar improvisar àpats o fins i tot fer ús d’aliments processats. Altres beneficis que permet l’organització a la cuina és no malbaratar aliments i també menjar de forma saludable.

La idea de cuinar només un dia per a després anar menjant els aliments guardats en la nevera o en el congelador, i, per tant, evitar improvisar menjars o fins i tot fer ús d'aliments processats continua vigent en les nostres rutines diàries.

Però els aliments cuinats també impliquen unes normes de seguretat alimentària, tal com explica Lluís Riera, director de la consultoria Seguretat Alimentària i de l'Aigua (SAIA), partner de la FIHRT:

  • Refredar amb rapidesa els aliments cuinats. És a dir, en dues hores màxim els plats haurien d'estar en la nevera.
  • Rentar-se bé les mans abans de començar a cuinar per a evitar contaminar els aliments.
  • Evitar la contaminació creuada. Els aliments crus no han d'entrar en contacte amb els cuinats, tant de manera directa (que no es toquin els uns als altres) com a indirecta (a través de ganivets, taules de tallar etc).
  • Rentar bé les zones de treball abans d'utilitzar-les.
  • Els envasos que utilitzi han d'estar nets i ser aptes per a ús alimentari, i també han de tenir un tancament hermètic. Opti preferiblement pels envasos de vidre.
  • Vigilar les temperatures. Mantenir en fred les elaboracions quan us les emporteu al treball.
  • Descongelar els aliments dins de la nevera.
  • Mantenir l'ordre en la nevera. Els aliments crus, situï a la part inferior de la nevera, mentre que els bullits han d'anar en la part superior.
  • A l'hora de menjar els aliments cuinats conservats, si els desitja barrejar amb uns altres de crus (per exemple, amb l'enciam), netejar bé aquests últims.
  • Evitar mantenir els aliments cuinats en la nevera molts dies. Els llegums cuits o la pasta i l'arròs, conservar els un màxim de 3 dies. Les verdures cuites, un màxim de 4. Les carns cuinades, un màxim també de 4 dies. El peix cuinat, un màxim de 3 dies, mentre que l'ou cuit amb pela aguanta 1 setmana.

Es pot llegir l'article complet aquí