Valoració de PIMEC sobre l'IPC de novembre de 2019

PIMEC valora de forma positiva l’evolució dels preus al novembre en un context de creixement econòmic.

Tenint en compte les dades relatives a l’índex de preus al consum publicades per l’INE:

PIMEC valora de forma positiva l’evolució dels preus al novembre en un context de creixement econòmic.

Els preus al novembre augmenten 3 dècimes a Espanya i 2 a Catalunya i el seu augment en relació a fa un any se situa en el 0,4% i en el 0,5% respectivament. Tot i la repuntada observada els preus creixen a un ritme moderat.

Aquesta tendència està directament relacionada amb el comportament dels preus del transport i dels productes energètics, benzines, gas i electricitat. A Espanya, els preus del transport creixen 4 dècimes, els dels carburants i combustibles se situen en negatiu (-2,6% en relació a un any enrere) i els de la calefacció, enllumenat i distribució d’aigua que cauen d’un -9,2% en relació a l’any anterior.

Sense la incidència dels productes energètics ni els aliments sense elaborar, la inflació subjacent es manté per sobre l’índex general, amb uns registres de l’1,0% a Espanya i de l’1,3% a Catalunya.

Per sectors, a Catalunya, destaquen els creixements dels preus en termes interanuals de la restauració (2,3%), dels aliments i begudes no alcohòliques (2,2%) i de l’ensenyament (1,2%). Per la seva banda, destaca la caiguda en els preus de l’habitatge (-3,5%), a partir de l’evolució de la calefacció i enllumenat i, del transport (-0,2%).

En relació a la Unió Monetària, la taxa harmonitzada espanyola se situa cinc dècimes per sota (0,5% a Espanya i 1,0% a la UM, respectivament), amb un augment de 3 dècimes a Espanya i a la UE en relació al mes anterior. Amb aquesta dinàmica, es manté la incidència positiva en la competitivitat via preus respecte als països europeus.

PIMEC destaca que en general el comportament dels preus s’adequa a l’evolució del creixement econòmic actual i espera que es formi govern amb celeritat. Aquest fet hauria de permetre elaborar uns pressupostos que permetin adoptar mesures adreçades a potenciar la indústria.