PIMEC preveu un 2020 amb creixement i espera que aquest nou any porti l'aprovació dels pressupostos, més estabilitat política, la potenciació de la indústria, una fiscalitat específica per a pimes, etc.

Josep González: “L’evolució de l’economia catalana és positiva, han crescut les exportacions respecte al 2018 i les empreses gaudeixen de bona salut”

Durant l’esmorzar, el director de l’Observatori de la PIMEC ha presentat un informe sobre els resultats de les pimes manufactureres catalanes en el període que comprèn els anys 2000 al 2017.

“L’evolució de l’economia catalana és bona, han crescut les exportacions respecte al 2018 i les empreses gaudeixen de bona salut”. Així ho ha dit el president de PIMEC, Josep González, en un esmorzar amb periodistes a l’Auditori de la seu de la patronal a Barcelona. Acompanyat per Miquel Camps, vicepresident de PIMEC, Àlex Goñi, president de PIMEComerç i Antoni Cañete, secretari general de PIMEC, González ha assegurat que des del 2017 l’economia catalana ha anat millorant i ha afegit que “és cert que hi ha una desacceleració que ara s’està aturant, però no una recessió”. A més, ha lamentat que aquest 2019 s’ha produït un repunt de la morositat, pel que ha instat el nou govern a activar d’una vegada el règim sancionador.

Veiem un 2020 amb creixement, amb l’esperança de tenir pressupostos. Necessitem més estabilitat política i tenim el desig de potenciar la indústria, fer una fiscalitat específica per a pimes, més inversió en infraestructures, així com la digitalització de les empreses”, ha afegit.

Durant la seva intervenció, ha presentat els resultats de l’entitat: “Aquest 2019 els ingressos  de PIMEC superen els 16 milions d’euros (47% serveis i quotes, 30% formació, i 19% projectes cofinançats). El balanç és positiu, amb un creixement net del 5% en relació als socis i amb una plantilla de 180 empleats i 200 col·laboradors”. A més, ha parlat de les fites més importants d’enguany:

 • L’acord de representativitat institucional signat amb Foment del Treball repartida al 50%- 50% com a patronals més representatives de Catalunya i amb el compromís d’unitat d’acció entre les dues institucions.
   
 • Eleccions a cambres de comerç: A Barcelona ha suposat un canvi significatiu per la nova composició, i a Lleida Jaume Saltó, president de PIMEC Lleida, compta amb representativitat més gran.
   
 • Ha estat un any de massa activitat electoral. PIMEC ha fet propostes en diferents àmbits temàtics amb motiu de tots els comicis. La prioritat ha de ser l’aprovació dels pressupostos i millorar el finançament autonòmic.
   
 • Ha estat també un any de sentències que indiquen un fracàs de la política i que han provocat mobilitzacions que han perjudicat l’economia. En aquest sentit, el 20 d’octubre tots els agents socials vam denunciar la situació d’aldarulls, i el 23 PIMEC i Foment vam fer un manifest a favor del progrés a Catalunya.
   
 • PIMEC ha organitzat i impulsat amb la resta d’agents socials el I Congrés de l’FP a Catalunya per potenciar-la com a motor de competitivitat, tot reforçant el paper de les empreses com a agent formatiu clau.
   
 • En relació al canvi climàtic i la sostenibilitat, PIMEC ha presentat un estudi amb propostes concretes en diferents àmbits i amb una anàlisi de la situació actual.  Valorem positivament la cimera que farà la Generalitat per conscienciar sobre aquesta temàtica.
   
 • La Fundació PIMEC treballa en la implantació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que marca l’Agenda 2030 de l’ONU a les pimes.
   
 • En relació al col·lectiu de treballadors autònoms, s’ha impulsat el Consell del Treball Autònom, reclamació històrica de PIMEC, i PIMEC ha celebrat la I Nit dels Autònoms de Catalunya.
   
 • Fiscalitat: Lamentem que estem davant d’una situació de pujada d’impostos a nivell municipal, català i espanyol: taxa sobre terrasses, l’IBI, taxes de mercats, etc.
   
 • Més qüestions: Seguim treballant a nivell europeu com a part d’SME United i Josep González ha estat reelegit vicepresident d’aquesta patronal de pimes Europees. A nivell espanyol, treballem conjuntament amb la Plataforma Pymes, de la qual també formem part. Seguim impulsant polítiques públiques orientades a les pimes, hem activat el Pla 2/15 d’impuls rural per generar riqueses i impulsar l’activitat econòmica del sector, etc.

En el marc de l’esmorzar, el director de l’Observatori de la PIMEC, Modest Guinjoan, ha presentat l’informe ‘Resultats de les pimes manufactureres catalanes 2000-2017’, que descriu l’economia i les finances de les empreses industrials manufactureres durant aquest període de temps a través dels estats comptables de les societats que han presentat aquesta informació al Registre Mercantil. Entre altres qüestions, el document destaca que la capitalització de la pime industrial és creixent: al capdamunt de tot hi trobem la indústria química i constata que les pimes amb una xifra de vendes més altes són les de les químiques i el material de transport.