Els afiliats a la Seguretat Social en turisme van créixer un 4,6% al novembre

L'ocupació turística ha sumat 106.130 treballadors l'últim any

El turisme representa el 12,4% del total d'afiliats a Espanya

Els afiliats a la Seguretat Social vinculats a activitats turístiques van créixer al novembre un 4,6% interanual, aconseguint un total de 2.412.694 afiliats, segons les dades incloses en l'Informe sobre Ocupació en Turisme elaborat per Turespaña, dependent del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, i difosos en el dia d'avui. És la xifra més alta en la sèrie històrica d'un mes de novembre.

L'ocupació en les activitats turístiques ha crescut en l'últim any 106.130 treballadors en alta laboral, que representen el 12,4% del total d'afiliats en l'economia nacional.

Per a la secretària d'Estat de Turisme, Isabel Oliver, és “una bona notícia que es mantingui el dinamisme de l'ocupació turística malgrat les incerteses que han envoltat a aquest final d'any, com la fallida de Thomas Cook. Les xifres de novembre no vénen sinó a confirmar que les activitats turístiques s'han consolidat com un motor de creació d'ocupació la contribució de la qual frega ja el 12,5% del total, al que sens dubte han contribuït les polítiques impulsades pel Govern per a generar ocupació de qualitat i durador”.

Afiliació per sectors i comunitats

De les 106.130 altes laborals al novembre, 68.065 corresponen a hostaleria. L'apartat “altres activitats” va pujar en 35.684 afiliats i les agències de viatges van tenir un increment de 2.381 treballadors. L'informe ressalta el positiu comportament d'aquesta branca d'activitat des de desembre de 2014, ja que havia reduït les xifres d'ús de forma continuada en els sis anys anteriors (2008-2014).

L'ocupació turística va créixer en totes les Comunitats Autònomes, la qual cosa confirma que el turisme està contribuint al desenvolupament econòmic i la cohesió territorial. En xifres absolutes, l'ocupació en el conjunt d'hostaleria i agències de viatges/operadors turístics va experimentar el seu major increment a Andalusia, Catalunya, Comunitat de Madrid, Comunitat Valenciana, Balears i Galícia. En valors absoluts, Andalusia va ser la comunitat en la qual més van créixer els assalariats i els autònoms. Finalment, en termes relatius, destaquen les pujades interanuals de Balears (6,8%) i Múrcia (6,4%).

L'informe complet pot consultar-se aquí