Valoració de PIMEC sobre l'IPC de desembre de 2019

PIMEC destaca que el comportament dels preus s’adequa a l’evolució del creixement econòmic actual

Tenint en compte les dades relatives a l’índex de preus al consum publicades per l’INE:

Els preus al desembre incrementen 4 dècimes a Espanya i a Catalunya i el seu augment en relació a fa un any se situa en el 0,8% i en el 0,9% respectivament. Tot i la repuntada observada els preus creixen a un ritme moderat.

Aquesta tendència està directament relacionada amb el comportament dels preus del transport i dels carburants i combustibles. A Espanya, els preus del transport creixen un 4,0%, els dels carburants i combustibles un 4,1% i els de la calefacció, enllumenat i distribució d’aigua que cauen d’un -11,2% en relació a l’any anterior. De la seva banda, els aliments no elaborats augmenten d’un 2,9%. Sense la incidència dels productes energètics ni els aliments sense elaborar, la inflació subjacent es manté per sobre de l’índex general, amb uns registres de l’1,0% a Espanya i de l’1,3% a Catalunya.

Per sectors, a Catalunya, destaquen els creixements dels preus en termes interanuals del transport (3,5%), de l’hoteleria i restauració (2,2%), dels aliments i begudes no alcohòliques (2,1%) i de l’ensenyament (1,3%). De la seva banda, destaca la caiguda en els preus relacionats amb l’habitatge (-4,3%), a partir de l’evolució de la calefacció i enllumenat.

En relació a la Unió Monetària, la taxa harmonitzada espanyola se situa cinc dècimes per sota (0,8% a Espanya i 1,3% a la UM, respectivament), amb un augment de 3 dècimes a Espanya i a la UE en relació al mes anterior. Amb aquesta dinàmica, es manté la incidència positiva en la competitivitat via preus respecte als països europeus.

A partir d’aquestes dades PIMEC destaca que:

  • El comportament dels preus s’adequa a l’evolució del creixement econòmic actual.
  • La inflació subjacent es manté constant per quart mes consecutiu i l’índex general convergeix cap els mateixos valors.
  • Es manté el diferencial en l’evolució dels preus en relació a la Unió Monetària, amb incidència positiva en l’evolució de la competitivitat via preus.