Set consells per netejar la nevera, ara que sou a casa

La nevera és un dels elements que primer cauen en l'oblit a l'hora de netejar la cuina i no obstant això, és un dels quals més gèrmens i alts nivells de bacteris i floridura contenen en el seu interior.

Els aliments contenen microorganismes que no veiem, aquests es van acumulant i provoquen olors, contaminen altres aliments i poden arribar a afavorir les intoxicacions, ens explica Lluis Riera, director de la consultora SAIA, partner de la FIHRT. Aquí t'expliquem els passos a seguir per a netejar la nevera correctament:

1. Desendollar la necera

El primer pas per a fer una neteja adequada és desconnectar l'aparell del corrent. D'aquesta manera no sols estalviarem energia, també podrem treballar de manera més còmoda sense que el xiulet de la porta ens recordi que l'hem deixat oberta.

2. Treure els aliments

El següent pas és buidar la nevera d'aliments. L'ideal és conservar-los en bosses isotèrmiques o en un lloc fresc perquè no es deteriorin durant tot el procés.

3. Retirar les peces desmuntables

Les oueres, els calaixos, les safates i les altres peces desmuntables poden rentar-se fora, amb sabó o bé ficant-les en el rentaplats. Així podrem netejar-les millor i evitarem que quedin restes de productes químics dins del frigorífic.

4. Netejar amb aigua i sabó

Mentre s'assequen les parts desmuntables, podrem començar a netejar amb un drap humit i sabó neutre. Tanmateix, això no acaba amb els bacteris.

5. Desinfectar amb vinagre

Per a desinfectar i acabar amb els microorganismes es necessiten solucions químiques. Normalment se sol utilitzar vinagre perquè a causa de la seva acidesa és un desinfectant natural que no deixa residus sintètics. Si es prefereix, existeixen també productes específics per a descontaminar l'aparell. És molt important no oblidar-se de netejar i desinfectar les gomes de la porta: és on s'acumulen majoritàriament fongs, segons Riera.

6. Deixar que s'assequi

Ja net, deixarem la porta oberta de la nevera perquè es vagi la humitat. Si volem accelerar el procés podem passar-li un paper en sec.

7. La porta exterior també importa

Encara que no ho sembli, la cara exterior de la nevera és una de les parts que hauríem de netejar amb més freqüència. Sobretot els mànecs d'obertura, on es concentra una major contaminació. Normalment quan estem cuinant i manipulant aliments és quan obrim la porta de la nevera sense rentar-nos les mans prèviament.

I per a acabar amb les males olors? Riera desaconsella totalment l'ús d'ambientadors químics si es vol evitar que els aliments absorbeixin les olors artificials. El millor és col·locar aliments molt àcids o molt neutres, com una llimona oberta o un polsim de bicarbonat, perquè absorbeixin les olors.