Els municipis costaners reclamen saber com hauran de reactivar els serveis de les platges

Demanen també que l’Estat no cobri la taxa d’ocupació per ajudar a reactivar les activitats turístiques a la platja

Els municipis costaners, entre ells Calafell, reclamen saber amb urgència com hauran de reactiviar els serveis de les platges. Demanen a la Generalitat que aprovi els plans d’usos per a l’estiu de 2020, que es troben demorats per l’aturada de terminis administratius establerta per l’estat d’alarma. I si no és possible, que amb celeritat prorrogui els plans d’usos de 2019.

Els municipis exigeixen saber quins requeriments de seguretat i de distanciament s’hauran d’aplicar. I recorden que necessiten com a mínim quinze dies per fer el muntatge de les instal·lacions d’aquests serveis, abans d’obrir les platges. “Estem a les portes de l’estiu, la temporada de platges ha d’ajudar a remuntar la situació econòmica, volem fer-ho amb totals garanties, hi ha una feinada..., però a aquestes altures no ens hi podem posar, ni tan sols sabem què haurem de fer ”, explica Aron Marcos, tinent d’alcalde d’Ecologia Urbana de l’Ajuntament de Calafell.

La taula de municipis per un litoral sostenible, que aplega els municipis costaners de Sitges a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, s’ha adreçat per escrit al departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, demanant una resposta urgent.

Segons aquest document, l'interès principal d’aquestes demandes és afavorir la recuperació econòmica i la reactivació del serveis amb totes les garanties sanitàries per oferir la seguretat necessària i contenir l’expansió del virus. “Amb l’objectiu que els usuaris puguin gaudir dels espais litorals en les millors condicions alhora que protegim els nostres ecosistemes con a espais saludables i de salut per la societat. Per garantir als usuaris unes platges amb els serveis adients a la prevenció del contagi, gestionant-les sosteniblement”, s’hi diu.

D’altra banda, la taula de municipis també ha demanat al Ministeri per a la Transició Ecològica l’exoneració de lest taxes d’ocupació als adjudicataris i concessionaris de les activitats a les platges. Una exhoneració que hauria d’anar des del començament de la pandèmia fins a finals de 2020.

Els ajuntaments recorden que l’estat d’alarma ha aturat gran part de les activitats econòmiques i que les més afectades han estat les turístiques, de les quals depenen els seus municipis. Apunten que el retard de la reobertura d’aquestes activitats les perjudica molt, mentre se’ls requereix el pagament d’un cànon. Per això demanen que no se’ls cobri aquesta taxa per no afectar-les més i ajudar a la seva recuperació.