Publicat al DOGC l'EDICTE de 8 de setembre de 2020, sobre un acord de la Comissió de Territori de Catalunya referent al Pla director urbanístic de les Vies Blaves Barcelona.

El Departament de Territori i Sostenibilitat juntament amb la Diputació de Barcelona impulsen el projecte Vies Blaves que discorreran per una de les àrees més dinàmiques d’Europa, amb un urbanisme de gran complexitat i que aplega 65 municipis. Un total de 5,2 milions de persones, el 70% dels catalans, hi viu o es troba a menys de mitja hora de distància. Per la dimensió del projecte, és una actuació inèdita al sud d’Europa. 

Les Vies Blaves s’estructuraran en tres branques:

  • Via Blava Llobregat: recorrerà els 186 quilòmetres al llarg de les comarques del Berguedà, el Bages, el Baix Llobregat, el Vallès Occidental i el Barcelonès. S’iniciarà a les fonts del riu, a Castellar de N’Hug, i finalitzarà a la desembocadura d’El Prat de Llobregat, unint indrets com Sant Benet de Bages, Montserrat i 15 colònies tèxtils. El recorregut principal es podrà completar amb fins a 100 quilòmetres més de possibles variants i enllaços. La Via Blava Llobregat suposarà una inversió de 14 milions d’euros.
  • Via Blava Cardener: en aquest cas, s’habilitaran 50 quilòmetres d’itineraris pel Bages, entrant a la demarcació de Barcelona per Cardona i confluint amb la Via Blava Llobregat a Castellgalí. La inversió prevista és de 5 milions d’euros.
  • Via Blava Anoia: seguirà el riu al llarg de 70 quilòmetres per l’Anoia, l’Alt Penedès i el Baix Llobregat. Començarà a la confluència dels camins de Calaf, Sant Matí Sesgueioles, Montmaneu i Argençola; continuarà per Jorba i s’unirà a la Via Blava Llobregat a Martorell. Requerirà una inversió de 6 milions d’euros.

A més del patrimoni cultural situat a tocar dels rius, les Vies Blaves travessaran tres parcs naturals, 12 espais naturals protegits i vuit espais turístics.

En virtut del present Edicte, la Comissió de Territori de Catalunya ha acordat:

-1 Assumir l'informe de les al·legacions formulades en el tràmit d'informació pública elaborat per l'equip redactor del Pla director urbanístic de les Vies Blaves Barcelona que consta a l'expedient, i donar per estimades i desestimades aquestes al·legacions en el sentit proposat en l'informe esmentat.
-2 Aprovar definitivament el Pla director urbanístic de les Vies Blaves Barcelona, que afecta els municipis d'Argençola, Cabrera d'Anoia, Capellades, Copons, Igualada, Jorba, la Pobla de Claramunt, la Torre de Claramunt, Piera, Rubió, Santa Margarida de Montbui, Vallbona d'Anoia, Veciana, Vilanova del Camí, Gelida, Sant Sadurní d'Anoia, Subirats, Abrera, Castellví de Rosanes, Collbató, Esparreguera, Martorell, Olesa de Montserrat, Sant Esteve Sesrovires, Castellbisbal, Artés, Balsareny, Calders, Callús, Cardona, Castellbell i el Vilar, Castellgalí, el Pont de Vilomara i Rocafort, Gaià, Manresa, Monistrol de Montserrat, Navarcles, Navàs, Sallent, Sant Fruitós de Bages, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Mateu de Bages, Sant Vicenç de Castellet, Súria, Talamanca, Avià, Berga, Casserres, Castellar de n'Hug, Cercs, Fígols, Gironella, Guardiola de Berguedà, la Nou de Berguedà, la Pobla de Lillet, Olvan, Puig-reig i Pinós, redactat per la Secretaria de l'Agenda Urbana i Territori i per la Diputació de Barcelona i tramitat per la Comissió Territorial d'Urbanisme de Catalunya, d'acord amb l'article 83.1 del Text refós de la Llei d'urbanisme, modificat per la Llei 5/2020, de 29 d'abril, de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic i de creació de l'impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient.

-3 Manifestar que el document del Pla director urbanístic de les Vies Blaves Barcelona ha estat sotmès al tràmit ambiental preceptiu previst a l'article 115 del Reglament de la Llei d'urbanisme, aprovat pel Decret 305/2006, de 18 de juliol, la qual cosa ha estat considerada prèvia la seva resolució definitiva.

-4 Publicar aquest acord i les normes urbanístiques corresponents al DOGC a l'efecte de la seva executivitat immediata, tal com indica l'article 106 del Text refós de la Llei d'urbanisme, aprovat pel Decret legislatiu
1/2010, de 3 d'agost, modificat per la Llei 5/2020, de 29 d'abril, de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic i de creació de l'impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient.

-5 Comunicar-ho als ajuntaments afectats.