Industria y Trabajo presenten un Pla de Formació per a millorar les competències i qualificació del sector del turisme

A les mesures de protecció laboral ja habilitades pel Govern se suma aquest “instrument per a fomentar la creació d'ocupació de qualitat i vocació de perdurabilitat”, vinculat al Pla d'Impuls del Turisme.

La mesura inclou la potenciació del projecte Digitalitza't, una convocatòria específica del *SEPE, per a subvenció de programes de formació, i la creació d'una Targeta de Competències Professionals en Hostaleria.

Un total de 70.000 professionals del sector del turisme podran acollir-se a aquest Pla, per al qual el Govern destinarà una partida de 40 milions d'euros.

La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, i la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, han presentat aquest matí, a l'Escola d'Organització Industrial (*EOI) de Madrid, el Pla de Formació Professional per al sector del turisme, en un acte amb els agents socials.

L'objectiu del Pla, que s'integra en el Pla d'Impuls al Turisme presentat el mes de juny passat pel president del Govern, Pedro Sánchez, és la millora de les competències i qualificació dels treballadors i treballadores, optimitzant la seva ocupabilitat, i contribuint a la millora de la productivitat i competitivitat de les empreses, afavorint la reactivació del sector.

El Pla tracta, així mateix, de fomentar noves formes de turisme nacional i internacional, impulsant la transformació i digitalització del sector i esmorteint l'impacte de la crisi sanitària en el sector. El Pla de Formació és, a més, un instrument eficaç per a fomentar la creació d'ocupació de qualitat i vocació de perdurabilitat, un objectiu irrenunciable del Govern. Les principals mesures són:

*Consolidar les mesures, relatives a l'ocupació, creades i posades en marxa després del sorgiment de la crisi provocada per la COVID-19.

*Potenciar el projecte Digitalitza't, reforçant els espais de cursos i recursos formatius gratuïts que ja ofereixen tant la *FUNDAE com el *SEPE en les seves pàgines web.

*Anticipar les necessitats formatives que caldrà escometre. Per això el Servei Públic d'Ocupació té previst publicar, en aquest 2020, una convocatòria específica per al sector del Turisme, destinada a la subvenció de programes de formació, d'àmbit estatal, que serà de gestió anticipada.

*Creació de la Targeta de Competències Professionals en Hostaleria, que recollirà la informació relativa a l'experiència laboral i a la formació del seu titular.

El Pla de Formació serà de gestió anticipada i la seva execució es durà a terme a partir del primer trimestre del 2021. Un total de 70.000 professionals d'aquest sector, que representa més del 12% del PIB i entorn del 13,6% de l'ocupació, podran acollir-se a aquest Pla, per al qual el Govern destinarà un total de 40 milions d'euros.

Suport al sector

Durant la seva intervenció, la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, ha destacat la importància de “els treballadors i treballadores com a element essencial de l'èxit del nostre model turístic. El capital humà s'erigeix com a essencial per a garantir el futur del turisme. Per a això, cal garantir els seus drets i invertir en la seva formació, capacitació i qualificació professional perquè són la base per a oferir un servei de qualitat”. Per a Maroto “el Pla que avui presentem aposta pel manteniment de l'ocupació en el sector, afavorint així la reactivació del turisme i esmorteint l'impacte de la crisi sanitària”. Maroto ha detallat que aquest pla se suma a uns altres de formació en Turisme, amb el que la dotació total de tots ells és de 135 milions d'euros.

La ministra d'Indústria ha anunciat que el pròxim 13 de novembre se celebrarà el Consell Espanyol de Turisme on s'analitzaran els plans de formació i de modernització i competitivitat del sector turístic, “amb la finalitat de fomentar la resiliència, digitalització, sostenibilitat, la diversificació i el valor afegit d'aquest sector”.

Per part seva, la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha assenyalat durant la seva intervenció que “una potència turística com la d'Espanya, no caurà i menys la deixarem caure. Aquest és el compromís del Govern avui aquí. Al contrari, aprofitarem els Pressupostos Generals de l'Estat del 2021 i, en particular, el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència que hem posat en marxa, per a resituar el turisme en un horitzó cert i sostenible en el mitjà i llarg termini per al nostre país".

“La formació que aquesta vegada posem en marxa -ha assenyalat Díaz en referència als agents socials- segueix el camí d'adaptació que vostès ens han vingut reclamant, lligat a les línies de sostenibilitat i digitalització, en les quals exerceix un paper nodal la formació dels nostres professionals. Aquests tres eixos són els que ens garantiran, sens dubte, un futur més pròsper en el nostre país, reafirmant a Espanya com a destinació d'excel·lència turística i, per extensió, d'excel·lència professional”.