La Diputació de Barcelona realitzarà un projecte pilot a una vintena de municipis per a la implementació de les APEU a la província

La Diputació invertirà un milió d’euros per a l’impuls d’aquesta prova pilot, que es posarà en marxa l’any 2021

Avui, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i l’AMB han organitzat, la segona jornada virtual sobre el projecte de Llei de les APEU, que ha comptat també amb la participació d’associacions de comerciants

 Les Àrees de Promoció Econòmica Urbana (APEU) són una eina per dinamitzar àrees de concentració econòmica com les comercials, industrials o de serveis

La Diputació de Barcelona posarà en marxa, l’any 2021, un projecte pilot a una vintena de municipis de la província per donar impuls i fomentar la implantació de les APEU, tal com ha explicat el diputat de Comerç de la Diputació de Barcelona, Òscar Sierra, aquest matí durant la segona jornada virtual per abordar el projecte de Llei de les Àrees de Promoció Econòmica Urbana, organitzada per la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Aquest projecte compta amb una inversió d’un milió d’euros per part de la Diputació de Barcelona.

Tal com ha explicat, aquest matí el diputat de Comerç de la Diputació de Barcelona, Òscar Sierra, «volem que les APEU, aquest projecte de col·laboració publicoprivat sigui una oportunitat per dinamitzar el sector comercial que en aquests moments es troba en una situació tan difícil i està vivint moments molt complicats. No volem veure més persianes baixades, no volem veure més gent a l’atur».

En aquet sentit, Sierra ha recordat que les «tres administracions avui presents i organitzadores de la jornada, ja hem posat fil a l’agulla per tal d’impulsar aquest nou model de gestió col·laboració públicoprivada amb diferents accions i projectes a través de sessions d’avaluació municipal participada». El diputat ha  demanat, finalment, la implicació d’ajuntament i associacions per a l’èxit de la implementació de la futura Llei, «us necessitem a tots. Ajuntaments i associacions de comerciants, teniu un paper primordial per tal d’assolir aquesta oportunitat de contribuir a consolidar aquest nou model de gestió en un comerç de qualitat, renovat, competitiu, amb igualtat de gènere, sostenible, i que contribueixi a reactivar econòmicament els nostres municipis, millorant la competitivitat de les empreses i afavorint la creació d’ocupació, complint a la vegada amb els objectius de la Nova Agenda Urbana 2030».

Aquest projecte pilot que es posarà en marxa, amb una inversió d’un milió d’euros, forma part del Pla per a la reactivació econòmica dels municipis de Barcelona, dotat amb 30 milions d’euros i que forma part del Pla de Xoc de la Diputació de Barcelona, per  pal·liar els efectes de la crisi social i econòmica provocada per la Covid-19.

Per la seva banda, Héctor Santcovsky, director de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB, ha afirmat que les APEU són una bona eina per la reactivació econòmica del comerç, un sector especialment afectat per la pandèmia COVID. «Les APEU han d’ajudar a evitar la desertització dels centres comercials de les nostres ciutats», ha dit. A més, ha explicat que l’AMB ha dissenyat un programa de suport als Ajuntaments metropolitans i a les empreses. Aquest programa es desenvoluparà l’any 2021 i té tres línies: la formació del personal tècnic municipal, el finançament i gestió de dues proves pilot i la possibilitat d’establir una experiència internacional per conèixer millor el funcionament de les APEU.

Les APEU, nou model de col·laboració públicoprivada per impulsar el teixit comercial

L’objectiu de la futura llei és assentar les bases d’un nou model de gestió basat en la col·laboració publicoprivada en àrees de concentració d’activitat econòmica, ja sigui de caràcter comercial, turístic, industrial i/o de serveis.

La llei permetrà definir un espai territorial delimitat amb característiques pròpies (un eix comercial, un polígon, una àrea compartida per més d’un municipi, ...) on es desenvoluparà una pla estratègic d’actuació per a la seva dinamització comercial i econòmica, incrementant el grau de competència d’aquesta àrea i la seva capacitat de resposta davant les necessitats pròpies, buscant a més l’atractivitat i dinamisme de l’àrea.

Les APEU facilitaran que qualsevol zona de concentració d’activitat econòmica que vulgui augmentar la seva competitivitat o evitar situacions de degradació, pugui ser gestionada de manera conjunta amb l’objectiu de millorar els serveis i la qualitat de l’entorn, complementant les actuacions dels poders públics i potenciant la col·laboració entre agents públics i privats.

Segons el projecte de Llei, les APEU són instruments de col·laboració publicoprivada que persegueixen les finalitats públiques següents: modernització i promoció de determinades zones urbanes; millora de la qualitat de l’entorn urbà mitjançant actuacions sostenibles; consolidació del model de ciutat compacta, complexa, cohesionada i mediambientalment eficient i increment de la competitivitat tot afavorint la creació de l’ocupació.

Els destinataris de la llei són els titulars d’activitats econòmiques d’una àrea determinada amb concentració d’establiments comercials, industrials, logístics i de serveis, a l’abast dels quals es posa una nova classe d’entitat per ajudar-los a millorar el seu entorn. La llei també va dirigida als ajuntaments, als quals correspon autoritzar i controlar la creació de les APEU per dinamitzar certes zones, amb els consegüents beneficis per als interessos generals del seu municipi, que complementaran les actuacions de caràcter dinamitzador de les administracions públiques locals.