Luis Planas destaca el dinamisme del sector cerveser en l'economia espanyola

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha participat en la presentació de l'Informe Socioeconòmic elaborat per Cervesers d'Espanya, ocasió que ha aprofitat per a ressaltar la gran importància del sector, així com el seu dinamisme, el seu creixement constant en els últims anys i la seva resistència davant adversitats com la crisi produïda per la pandèmia de la Covid-19.

Planas ha assegurat que, en un món globalitzat, els grans productes alimentaris i les cerveses d'Espanya tenen ja un lloc reconegut en els mercats internacionals. De fet, les exportacions de cervesa s'han multiplicat per quatre en l'última dècada i, en l'últim any, malgrat les circumstàncies, han continuat creixent un 19% en 2020 fins a aconseguir els 3,7 milions de hectólitros.

Encara que 2020 ha estat un any complex per al sector cerveser, el ministre ha assenyalat que l'informe posa de manifest la gran importància socioeconòmica d'aquest sector. Espanya és el tercer major productor d'Europa i dècim del món. Segons Planas, aquest sector ha de continuar aprofitant la seva vinculació amb l'hostaleria, el turisme i el prestigi dels Aliments d'Espanya per a crear sinergies orientades a l'increment en les vendes i en les exportacions.

Producció cervesera, oportunitat per al sector agrari

Luis Planas també ha assenyalat que la indústria de la cervesa crea oportunitats en el sector agrari. En aquest sentit, ha felicitat Cervesers d'Espanya per la seva estreta col·laboració amb els productors de llúpol i ordi de malt. Es tracta d'una "combinació fonamental" per al desenvolupament econòmic i social del sector cerveser i del sector productor.

El bon funcionament del sector cerveser té un impacte positiu en l'agricultura espanyola, ja que el 98% de la producció nacional de llúpol i el 90% de la producció nacional d'ordi per a malt s'empren per a la producció cervesera.

El titular del ministeri ha destacat l'increment del consum de cervesa en les llars espanyoles en 2020, si bé no ha compensat el descens que s'ha produït en el sector de l'hostaleria. Segons les dades de l'últim Informe de Consum Alimentari elaborat pel ministeri, l'increment del consum de cervesa en les llars va ser un 13,3% superior a la mitjana d'altres begudes. L'adquisició de cervesa va augmentar un 29% durant l'any 2020, fins a 1.077,5 milions de litres, i les famílies van gastar un 34,3% més en aquesta beguda, amb un valor total de 1.485,4 milions d'euros. Quant al consum fora de casa, en 2020 es va reduir el consum per càpita fins a 18,8 litres per persona i any, gairebé 11 litres menys que en 2019.

Ha reconegut que el turisme i l'hostaleria han estat sectors molt afectats per les restriccions sanitàries, que han estat un motiu de preocupació per al Govern d'Espanya que ha articulat mesures per a pal·liar la seva difícil situació i contribuir a la recuperació. El ministre espera que "siguem no sols capaços de recuperar els nivells anteriors a la crisi sinó obrir nous horitzons" i el bon ritme de la vacunació, ha esgrimit, ajudaran a la recuperació.