El Govern consultarà a la vegueria de l'Alt Pirineu i l'Aran sobre la viabilitat de la candidatura dels Jocs d'Hivern 2030

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, recorda que el Govern s’havia compromès a donar la veu al territori

La candidatura dels Jocs és una pota més de l’estratègia del Govern per impulsar els Pirineus

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, durant la roda de premsa (Autor: Jordi Estruch)

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha anunciat aquest divendres que el Govern consultarà els ciutadans de la vegueria de l’Alt Pirineu i l’Aran sobre la viabilitat de la candidatura dels Jocs Olímpics i Paralímpics Pirineus-Barcelona 2030. La consulta està prevista que es faci a finals de la primavera d’aquest any. Vilagrà ho ha explicat a representants del territori durant una reunió que s’ha celebrat al migdia.

“Ens vam comprometre a donar la veu al territori i així ho farem”, ha comentat la consellera i ha afegit: “Per nosaltres és imprescindible l’opinió de la ciutadania i la codecisió amb els Pirineus”. La consulta, que serà vinculant i en la qual es podrà participar a partir dels 16 anys, s’emmarcarà a la vegueria de l’Alt Pirineu i l’Aran, que és el territori on els Jocs hi tindrien més presència. La vegueria està formada per cinc comarques (Alta RibagorçaAlt UrgellCerdanyaPallars Jussà i Pallars Sobirà) i la Vall d'Aran.

Vilagrà ha emfatitzat que els Jocs no serien només un esdeveniment de quinze dies, sinó que és una pota més de l’estratègia més àmplia que té el Govern per potenciar els Pirineus. Durant aquesta legislatura hi ha prop de 200 iniciatives per aquest territori (en àmbits tan diversos com infraestructures, salut, educació, comunicacions, connectivitat etcètera), però que també s’està treballant en una visió més global i a llarg termini per millorar les comunicacions, la connectivitat o el reequilibri territorial. “Els Jocs seran sostenibles i no hi haurà cap mena d’especulació urbanística o construccions faraòniques. Poden servir com un impuls per al territori i que suposin un llegat per als Pirineus”.

La consellera també ha destacat els resultats d’una enquesta que ha realitzat el Departament de la Presidència a 1.506 persones, 300 de les quals residents a la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran. Segons aquest estudi, un 73,3% de la societat catalana i un 74,6% de la vegueria Alt Pirineu i Aran creuen que els Jocs serien interessant pels Pirineus.

La consellera ha estat acompanyada de la secretària general de l’Esport i l’Activitat Física, Anna Caula, i el secretari general de Vicepresidència, Ricard Font. Caula ha recordat que Catalunya és “un país amb un ADN cent per cent esportiu amb 19.000 entitats o 800.000 fitxes federatives”, mentre que Font ha recalcat que cal parlar amb el “territori per fer conjuntament l’estratègia de futur per als Pirineus”.