L'OTB s'incorpora a la xarxa internacional d'observatoris de sostenibilitat de l'OMT (INSTO)

L’ingrés de l’Observatori del Turisme a Barcelona a INSTO permetrà monitoritzar sistemàticament les dades de la destinació a nivell ambiental, econòmic i social

L’Observatori del Turisme a Barcelona: ciutat i regió ha formalitzat aquesta setmana a FITUR el seu ingrés a la xarxa internacional d’observatoris de sostenibilitat turística de la Organització Mundial de Turisme (OMT) coneguda com a INSTO (sigles en anglès de la Xarxa Internacional d’Observatoris de Turisme Sostenible), la qual aplega diferents observatoris que monitoritzen les dades relacionades amb la sostenibilitat tant en l’àmbit econòmic, ambiental i social de les destinacions. 

El secretari general de la OMT, Zurab Pololikashvili ha donat la benvinguda a l’OTB  i ha destacat que “com a destinació madura, el treball de l’Observatori generarà més i millor evidència dels impactes econòmics, ambientals i socials que té el turisme a la destinació. Això facilitarà encara més el procés de presa de decisions i garantirà que el turisme continuï sent una eina per el desenvolupament sostenible”. 

Pel regidor de Turisme i Indústries Creatives de l'Ajuntament de Barcelona, Xavier Marcé pertànyer a  aquesta xarxa que té més d’una trentena d’entitats i ciutats vinculades “ens facilitarà i ajudarà en la presa de decisions basada en dades per tal d’assolir els objectius de gestió de l’economia del visitant dins els paràmetres de sostenibilitat de l’economia local i de proximitat, així com incrementar el retorn i els beneficis cap a la ciutadania.”

Eduard Torres, president de Turisme de Barcelona, valora molt positivament l’ingrés a la OMT en tant que  “reforça la importància del paper internacional de Barcelona en l’àmbit del coneixement i per tant ens reforça en aquells valors entorn el rigor i la credibilitat en matèria turística a més de posicionar-nos encara més en l’avenç cap a la sostenibilitat”.   

Per presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, “l'OTB manifesta la necessitat de vincular la ciutat de Barcelona amb la resta de la província de Barcelona sota el concepte de Destinació Barcelona per analitzar la realitat més global de l'activitat turística”.

Creada el 2004, la xarxa INSTO permet connectar les destinacions que estan implicades en la monitorització dels aspectes relacionats amb l’impacte del turisme. Aquestes evidències són les instigadores de la presa de decisions en la gestió d’una destinació turística, per promoure la sostenibilitat tant en l’àmbit local com global. L’objectiu de la xarxa és acompanyar i donar suport a la millora de la sostenibilitat i resiliència en l’activitat turística mitjançant els estudis i l’intercanvi de dades analítiques, per tal que els observatoris creïn una xarxa de col·laboradors que beneficiï tant als visitants com als locals, amb la finalitat de preservar les destinacions per generacions futures.

Per a l’OTB, accedir a la xarxa suposa posar de manifest el seu treball associat a la sostenibilitat i poder compartir les seves metodologies de recerca amb altres entitats internacionals. Així doncs,  s’alinea amb una de les línies de treball fundacionals de l’Observatori: la creació d’un sistema d’indicadors de turisme sostenible.

La incorporació a INSTO permet també donar visibilitat a Barcelona com una destinació compromesa amb la sostenibilitat, que cerca, de forma empírica, abordar la sostenibilitat de la destinació tant en l’àmbit econòmic, social i ambiental sense oblidar la vinculació d’aquesta iniciativa amb els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). 

 

Més informació: