El Govern espanyol aclareix que bars i restaurants podran fer servir l'aire condicionat a 25 graus

La vicepresidenta tercera del Govern espanyol, Teresa Ribera, ha afirmat aquest divendres que la nova normativa d’estalvi energètic inclourà excepcions en els llocs de treball amb feines que impliquen moviment i que, per llei, han de tenir una temperatura més baixa dels 27 graus que preveu el pla anunciat. En diverses entrevistes a la ràdio aquest divendres, Ribera ha assegurat que el decret, que entrarà en vigor dimarts que ve, s’ha d’aplicar amb flexibilitat i respectant la normativa laboral.

Preguntada directament pel cas d’un bar on els cambrers treballen en moviment, Ribera ha assegurat que “la normativa laboral recomana que (la temperatura) sigui d’uns 25 graus”. “Una cosa és mantenir una temperatura còmoda per als treballadors i l’altra són 19 graus”, ha puntualitzat a Onda Cero, tot remarcant que encara que no s’arribi al màxim fixat per l’executiu, la mesura suposarà un estalvi d’energia.

Segons ha dit la ministra, els comerços i establiments hauran de justificar quan no apliquen el límit de temperatura i ha posat com a exemple que discoteques, cuines o gimnasos necessiten una temperatura diferent que una llibreria. “Si en un determinat espai es justifica, perquè és necessària, una temperatura diferent, es pot donar per bo”, ha explicat a Catalunya Ràdio. En aquest sentit, la també ministra de Transició Energètica ha indicat que el pla ja preveu una diferenciació entre feines “sedentàries i en moviment”, i que es permet posar l’aire condicionat a 25 graus en el segon cas.

La competència d’execució de la normativa és de cada comunitat, de manera que dependrà de cadascuna decidir com s’aplica.

Les habitacions d’hotel, excloses de la normativa

D’altra banda, la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, ha recordat que el decret de mesures d’estalvi energètic que va aprovar el Consell de Ministres no inclou l’obligatorietat de mantenir les habitacions d’hotel a 27 graus.

Les habitacions es consideren d’àmbit privat, igual que els domicilis, i per tant no estan subjectes a les restriccions. Per tant, segons Maroto, el “confort” dels turistes “està garantit”, i les restriccions només s’apliquen a les zones comunes dels hotels. A més ha recordat que el decret atorga “flexibilitat” per zones com la cuina o la tintoreria, així com als comerços quan tenen pics d’ocupació, perquè la restricció s’apliqui “tenint en compte el sentit comú”.

Descarregueu-vos la cartelleria

Cartell 1

Cartell 2