El catàleg de l'exposició “Estiueig de proximitat, 1850-1950”, de la Diputació de Barcelona, documenta l'origen i el llegat del primer turisme local

  • Amb voluntat d’aprofundir en l'origen i el llegat del primer turisme local, l’exposició presenta el seu catàleg que convida a conèixer totes les implicacions de l’estiueig
  • La publicació complementa la mostra que es pot visitar al Museu Municipal de Nàutica del Masnou (Espai Casinet) fins al 18 de setembre i està disponible a La Llibreria de la Diputació de Barcelona
  • El catàleg “Estiueig de proximitat. Barcelona, 1850-1950” es presentarà dijous 15 de setembre a les 19 h a l’Espai Casinet, amb Margarida Casacuberta, professora de Literatura Contemporània a la Universitat de Girona, i Joaquim Maria Puigvert, comissari de l'exposició i autor del catàleg

La publicació forma part de la mostra itinerant organitzada per la Diputació de Barcelona, juntament amb el Museu d’Arenys de Mar i el Museu Municipal de Nàutica del Masnou. Signa els textos del catàleg el seu comissari Joaquim Maria Puigvert, professor i director de la Càtedra Martí Casals de Medicina i Salut en l’Àmbit Rural de la Universitat de Girona.

Afirma Puigvert en la introducció del catàleg que l’exposició fa una picada d’ullet a la situació generada arran de la pandèmia de la COVID-19, quan molts ciutadans per força varen haver de planificar les seves vacances renunciant als viatges a l’estranger i optant per destinacions més pròximes: «Els confinaments municipals i comarcals varen ser una clara invitació a “descobrir” i mirar amb uns altres ulls els paisatges més pròxims i quotidians i, potser per això, menys apreciats fins ara». I el comissari recorda com en temps pretèrits, «les classes benestants barcelonines també varen sortir de la ciutat fugint d’epidèmies com a la febre groga del 1820 o del còlera els 1834 o 1855 per anar a les seves torres, masies o quintas de recreo».

El catàleg documenta el contingut de l’exposició que descriu els diferents perfils d’estiuejants, com es desplaçaven, on vivien, què buscaven i com se socialitzaven, amb l’objectiu final de convidar a repensar el present i el futur d’aquest llegat, ric i singular. La reflexió s’aborda des d’un punt de vista social, però també patrimonial i arquitectònic, del qual les ciutats jardí, les torres, els jardins, les fonts, els balnearis, els casinos i els antics hotels són encara testimonis.

L’obra repassa com des de mitjan segle XIX l’estiueig es converteix en un nou tipus d’oci de les classes benestants de les ciutats, tot propiciant que als voltants de la ciutat de Barcelona, les colònies d’estiuejants es multipliquin a mesura que millorava la xarxa de comunicacions i es difonia l’higienisme. I com aquest costum iniciat per les classes burgeses i benestants, amb l’arribada de la Segona República i la institucionalització de la setmana de vacances pagades, es va estendre entre alguns sectors obrers i menestrals.

El catàleg relaciona les obres i objectes exhibits a l’exposició i mostra la riquesa i diversitat de les col·leccions dels museus locals. La publicació s’il·lustra amb múltiples fotografies, postals, dibuixos i portades, fruit de recerques de l’autor i dels museus promotors de l’exposició i també aporta diferents articles de premsa, documentació municipal, i bibliografia específica de diferents èpoques així com les recerques d’estudiosos com Glòria Soler, Mercè Tatjer, Narcís Figueras i del propi Joaquim M. Puigvert.

Àmbits temàtics

El catàleg, d’un centenar de pàgines, s’estructura seguint els set àmbits temàtics que presenta l’exposició: 1 Els diversos models d’estiuejants; 2 Geografia i transport; 3 Fer salut: prendre les aigües i els banys de mar; 4 La vida social dels estiuejants; 5 Estiueig d’intel·lectuals i artistes; 6 De l’estiueig obrer i menestral al turisme de masses; i 7 Les petjades patrimonials. Urbanisme i arquitectura.

Complement de la mostra itinerant

El catàleg “Estiueig de proximitat. Barcelona 1850-1950” complementa l’exposició que actualment es pot visitar al Museu Municipal de Nàutica del Masnou (Espai Casinet) fins al 18 de setembre i que posteriorment visitarà la Sala d'exposicions de l'Ajuntament Vell de Calella del 23 de setembre a l'11 de desembre de 2022, per seguir la itinerància per la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona.

La mostra es va estrenar l'estiu de 2021 al Museu d'Arenys de Mar i fins a la data s'ha pogut veure al Museu Municipal de Montmeló, a Thermalia de Caldes de Montbui i al Museu Torre Balldovina de Santa Coloma de Gramenet.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 "Treball digne i creixement econòmic" i número 11 "Ciutats i comunitats sostenibles". Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.