Torna Tyrika, el festival iber d'Alcanar

Després d’una aturada de dos anys a causa de la pandèmia de covid-19, Alcanar tornarà a viatjar als orígens de la seua història ibèrica durant el cap de setmana del 30 de setembre al 2 d’octubre. 

Tyrika, el Festival Iber d’Alcanar, es desenvoluparà principalment l’entorn de l’Ermita del Remei i el Parc Arqueològic de la Moleta del Remei i es complementarà amb una taverna ibèrica. Hi gaudirem de xerrades, tallers didàctics, visites guiades i teatralitzades i espectacles de recreació històrica que ens permetran reviure la nostra història i entendre com vivien els nostres avantpassats. Es donarà tret de sortida el divendres, 30 de setembre, amb les Nits de Tyrika, un espectacle cultural que fusiona música electrònica d'avantguarda amb el món iber.  

Tyrika està organitzat i finançat per l’Ajuntament d’Alcanar, amb el suport de l’Associació de Mestresses de Casa d’Alcanar i la col·laboració d'entitats del municipi, i s’emmarca en les activitats del 22è Cap de Setmana Ibèric de la Ruta dels Ibers, organitzat pel Museu d’Arqueologia de Catalunya.

Totes les activitats de tallers didàctics i visites teatralitzades seran gratuïtes. A més, durant tot el cap de setmana, d’11 a 14 h i de 17 a 21 h, cada mitja hora hi haurà servei de bus gratuït entre Alcanar i l’Ermita del Remei. El bus sortirà de les parades de la ronda del Remei i l’avinguda de Catalunya. En aquest enllaç es pot consultar la programació.

Origen de Tyrika

El poema “Ora Maritima”, de l'escriptor romà Ruf Fest Aviè, explica que, entre Peníscola i la desembocadura del riu Ebre, hi havia, molt abans del segle IV, nombrosos assentaments i que un d'aquests s'anomenava Tyrichae, conegut també avui com a Tyrika.

Segons Aviè, Tyrika era un gran centre de poder fortificat, conegut per les seues riqueses i per ser un port d’arribada de productes d’arreu de la Mediterrània. Alguns experts situen Tyrika a la residència fortificada de Sant Jaume, d’Alcanar, actualment en excavació. El poblat preibèric i ibèric de la Moleta del Remei, avui visitable, era un dels assentaments que quedava sota els seus dominis.

Tyrika és el topònim que porta el festival iber d’Alcanar, que té per finalitat acostar d’una manera lúdica i festiva el món dels ibers a la nostra societat. 

PROGRAMACIÓ RESUMIDA DE TYRIKA

Divendres 30 de setembre

Les Nits de Tyrika. Festival d’espectacles de fusió de música electrònica d’avantguarda experimental amb cultura ibèrica ancestral, primera edat del ferro i influències fenícies.  

A les 20 h. Lloc: àrea de les oliveres mil·lenàries de l’Ermita del Remei.

- Ètnica: Juanita Ramírez & PauPi (DJ set)
- Balfa + Flakoners (obra inèdita)
- Versonautas (obra adaptada)
- Martí Guillem + Avelino Saavedra (obra inèdita)
- Gambardella (obra inèdita)

A les 24 h. Lloc: nucli urbà d’Alcanar.

- Cró! (directe)
- PanDemian (directe)

Dissabte 1 d’octubre

Durant tot el dia, d’11 a 14 h i de 17 a 21 h. Demostració de forja.

- D’11 a 14 h. Taller “Desxifra el missatge”. Lloc: Centre d’Interpretació de la Cultura dels Ibers - Casa O’Connor. 

- A les 12 h. Taller d’escriptura ibèrica. 

- A les 12 h. Demostració del foc per percussió i fricció.

- A les 12.30 h.  Taller de fer cordell amb fibres vegetals. Màxim 12 participants, amb inscripció al mateix taller una hora abans de l’inici. 

- A les 12.30 h. Passejant amb els habitants de Tyrika. 

- A les 13 h. Taller de tauletes de cera. Es donarà a conèixer l’origen de l’escriptura ibèrica i cada participant elaborarà una tauleta amb cera fusa, on posteriorment podrà escriure amb símbols ibèrics.

- A les 17 h. Pregó del festival Tyrika. 

- A les 17 h. Demostració del foc per percussió i fricció.

- A les 17.30 h. Taller de polir, gravar i foradar. 

- A les 17.30 h. Taller d’alimentació i pa. 

- A les 18 h. “Cada cop més a prop de Tyrika. Darrers resultats dels treballs d’excavació a Sant Jaume d’Alcanar”. Conferència a càrrec del doctor David Garcia i Rubert, arqueòleg director de les excavacions al jaciment de Sant Jaume d’Alcanar. Lloc: Edifici dels Serveis Agraris Joan Gil.

- A les 18.30 h. Passejant amb els habitants de Tyrika. 

- A les 19 h. Taller de soft-combat. 

- A les 20 h. Recreació del Pacte d’hospitium.

Diumenge 2 d’octubre

- 11.30 h. Visita teatralitzada “Adeu, Bekoiltun!”, basada en un plom escrit aparegut al jaciment de la Moleta del Remei. 

- A les 11.30 h. Demostració del foc per percussió i fricció.

- A les 12 h. Taller de ceràmica sense torn. 

- A les 17 h. Demostració de cocció de ceràmica en una foguera. 

- A les 17.30 h. Passejant amb els habitants de Tyrika. 

- A les 17.30 h. Taller d’alimentació i pa. 

- A les 18.30 h. Taller d’escriptura ibèrica. 

- A les 18.30 h. Taller de tauletes de cera. 

- A les 19 h. Taller de soft-combat. 

Dissabte 1 i diumenge 2 d’octubre

- D’11 a 14 h i de 17 a 20 h. Jornades de Portes Obertes al poblat ibèric de la Moleta del Remei i al Centre d’Interpretació de la Cultura dels Ibers – Casa O’Connor.

- D’11 a 14 h i de 17 a 20 h. Taller de tir amb fona. 

Durant tot el dia, d’11 a 14 h i de 17 a 21 h:

- Reconstrucció d’un espai militar ibèric amb exposició de panòplies, xarrades i interacció amb el públic.

- Reconstrucció d’una casa ibèrica.

- Demostració tèxtil en teler vertical.

- Taller de cistelleria.

- Taller de ceràmica a torn lent.

- Taller d’elaboració de síraion, un dolç condiment i colorant alimentari.