Nou reglament relatiu als materials i objectes de plàstic reciclat destinats a entrar en contacte amb aliments

La Comissió Europea ha publicat el Reglament (UE) 2022/1616 de la Comissió, de 15 de setembre de 2022, relatiu als materials i objectes de plàstic reciclat destinats a entrar en contacte amb aliments i pel qual es deroga el Reglament (CE) núm. 282/2008.

Aquest Reglament regula, entre d’altres qüestions, els requisits per al desenvolupament de les tecnologies de reciclatge i la seva inclusió a la llista; els requisits de documentació, d’etiquetatge, de recollida, de pretractament, de descontaminació i de post-tractament; el registre de recicladors i d’instal·lacions de descontaminació, així com els criteris específics per a les declaracions de conformitat dels recicladors i transformadors.

Cal tenir present que, els residus de materials i objectes de plàstic (inclosos els que s’han usat en alimentació) poden contenir contaminants que poden afectar la seguretat i la qualitat dels materials i objectes de plàstic reciclat destinats a entrar en contacte amb aliments. Per tant, s’han de descontaminar durant el reciclatge i fins a un nivell que garanteixi que no es posa en risc la salut humana, ni afecten els aliments.

L’any 2018, la Comissió Europea va adoptar una estratègia per frenar els efectes adversos de la contaminació per plàstics a la UE, que incloïa el compromís de per ampliar la capacitat de reciclatge de plàstics i augmentar el contingut reciclat en els productes i envasos de plàstics.

El Reglament (CE) núm. 282/2008 de la Comissió ja va establir requisits específics per als processos de reciclatge.  Aquest nou Reglament actualitza la normativa i deroga el Reglament (CE) núm. 282/2008, tenint en compte que, el Reglament (CE) núm. 282/2008 no s’aplica a totes les tecnologies de reciclatge; que no tots els materials i objectes de plàstic reciclat estan subjectes a un conjunt uniforme de normes; el avenços tecnològics, i que el Reglament (UE) 2017/625 del Parlament Europeu i del Consell, relatiu als controls oficials i altres activitats oficials realitzades per garantir l’aplicació de la legislació inclou el control oficial d’aquests materials.

El Reglament (UE) 2022/1616 entra en vigor als 20 dies de l’endemà de la publicació en el DOUE. No obstant això, per permetre al sector que s’adapti a les noves exigències normatives, l’article 6, apartat 3, lletra c), i l’article 13, apartat 2, seran aplicables a partir del 10 d’octubre de 2024.

Cal recordar que, a nivell estatal, la comercialització de plàstics reciclats obtinguts mitjançant tecnologies apropiades està regulat també pel Reial decret 846/2011pel qual s’estableixen les condicions que han de complir les matèries primeres a base de materials polimèrics reciclats per a la seva utilització en materials i objectes destinats a entrar en contacte amb aliments. Aquest Reial decret quedarà derogat tan bon punt es derogui el Reglament (CE) núm. 282/2008.