Amants de la tòfona i restauradors es citen a Vic del 3 al 6 de febrer: Arriba el Trufforum 2023

La festa de la tòfona i la gastronomia es trasllada enguany al Recinte Firal El Sucre de Vic, en un espai més ampli, que acollirà més activitats al voltant de la tòfona

Del 3 al 6 de febrer, Vic es tornarà a convertir en la capital internacional de la tòfona negra amb una nova edició del Trufforum. Aquest dimecres s’ha presentat, en una doble roda de premsa, a Vic i a Barcelona.

Ambdues presentacions han comptat amb les intervencions d’Anna Sanitjas, directora General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; Anna Erra, alcaldessa de Vic; Josep Puigdollers, president de la Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic; Carme Vivó, presidenta Associació de Productors de Tòfona de Catalunya (PROTOCAT); i Daniel Oliach, director del Trufforum Vic 2022i tècnic del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya. L’empresa Mas Uniformes ha presentat un nou davantal elaborat 100% amb material reciclat que s’estrenarà durant el TrufforumVic.

A Barcelona, l’escriptora mpar Moliner i Sènia Villalustre, responsable de producció a la Pastisseria El Carme de Vic, han ofert un petit tast del que serà la sessió ‘Tòfona amb bombolles’. I, a Vic, Noir et Blanc® i Kibus han ofert un tast de la nova cervesa trufada que es presentarà al Trufforum.

Enguany, el TrufforumVic canvia d’espai per ubicar-se al Recinte Firal El Sucre. Aquest canvi permetrà gaudir d’un espai obert i diàfan, amb el tradicional mercat de tòfona fresca i productes trufats i també amb nombroses activitats al voltant de la tòfona a l’Aula de la Tòfona i a l’espai la Cuina de la Tòfona.

Una edició més, el Trufforum, esdeveniment internacional, ideat i promogut des de l’European Mycological Institute (EMI), té per objectiu promocionar l’ús responsable de la tòfona europea en les cuines domèstiques i professionals. I per això, com en cada edició, comptarà amb un ambiciós programa d’activitats per a aficionats a la gastronomia i també amb activitats específiques per a professionals del sector de la tòfona.

Mercat de tòfona fresca i productes trufats

El Recinte Firal es convertirà en un gran espai expositiu al llarg de tot el cap de setmana on comprar tòfona negra, classificada i garantida, i també productes trufats artesans i d’alta qualitat. La tòfona negra (Tuber melanosporum), seleccionada i de diferents territoris d'origen, serà una edició més, la gran protagonista del Trufforum.

Les activitats

El visitant podrà descobrir tots els secrets de la tòfona negra també a través d’un intens programa d’activitats amb reconeguts professionals del sector. Enguany, i com a novetat, els espais d’activitats estaran integrats dins l’espai expositiu i totes les activitats gastronòmiques de l’Aula de la Tòfona i també les de La Cuina de la tòfona, amb cuina en directe, comptaran amb tast.

L’espai la Cuina de la tòfona inclourà sessions de cuina en directe amb Nandu Jubany i Quico Arumí (Can Jubany, Calldetenes) i Marc Ramos (Si No Fos, Girona). Després de l’èxit de l’any passat es tornarà a celebrar l’activitat ‘Tòfona amb bombolles’. L’escriptora Empar Moliner, Lluc Crusellas, guanyador del World Chocolate Masters 2022 i INCAVI seran els encarregats de guiar un maridatge gastronòmic basat en la cuina dolça de la tòfona i els grans escumosos del país.

Els visitants també podran descobrir els secrets de la tòfona i tastar-ne diverses elaboracions a les activitats programades a l’Aula de la Tòfona. Thierry Tarrius (El Sílex. Tautavel. Rosselló. Catalunya Nord) i Ignasi Camps (Ca l’Ignasi, Cantonigròs) parlaran de la tòfona catalana de km0 a banda i banda dels Pirineus; el toc dolç l’aportarà el col·lectiu de pastissers Taula Dolça que combinaran les seves propostes amb grans escumosos i productes de les IGP catalanes; el formatge i la tòfona es donaran la mà amb una activitat a quatre mans a càrrec de Lactium i Noir et Blanc®; també es podran tastar còctels amb Cava i Tòfona, by Codorniu i Mariona Vilanova de Nykteri’s Cocktail Bar (Girona); Èric Soldevila, xef del restaurant Devici (Vic) i membre d’Osona Cuina, proposarà un maridatge entre la seva gastronomia de producte i els Vins de Llegat de Raventós Codorníu; i Noir et Blanc® (Prats de Lluçanès) i Kibus (Olost), presentaran una cervesa artesana trufada maridada amb productes del Lluçanès.

Enguany també s'amplien les activitats per a infants de l’espai Xics&Tòfona, amb tallers on descobriran els secrets de la tòfona a través d’una auca o com elaborar una recepta fàcil amb tòfona. L’espai Tòfona i Ciència també comptarà amb un programa propi amb activitats divulgatives que inclouran una exposició de tòfones i espècies, un taller de caracterització de les tòfones i control de qualitat i un taller sensorial de reconeixement dels descriptors de l’olor de les tòfones. No hi faltaran altres activitats habituals com el 4t Campionat de Catalunya de Gossos Tofonaires, La Tofoneta o l’espai Receptes del Món.

Esmorzar popular trufat

Una altra de les novetats destacades d’aquesta edició serà la celebració d’un esmorzar popular trufat. El col·lectiu Osona Cuina serà l’encarregat d’oferir aquest esmorzar de forquilla amb una mostra d’aliments de la Cooperativa Plana de Vic, Fet a Osona i la cuina dolça de Taula Dolça. Es podrà escollir entre: ous ferrats amb tòfona, llonganissa i formatge trufat amb pa, i botifarra trufada amb pa torrat. Tot plegat amb un tiquet únic de 10€ que es podrà comprar el mateix diumenge al recinte firal i que també inclourà un plat dolç i una copa de cava.

El Trufforum professional

Després de l’èxit de la passada edició, enguany es tornarà a celebrar l’Acadèmia de la Tòfona. Més de 200 estudiants d’hostaleria d’arreu de Catalunya seran a Vic en una matinal formativa. No hi faltarà el Congrés Internacional de la Tòfona que un any més reunirà experts de prestigi per reflexionar sobre la tòfona i la producció, o la reunió anual del grup de seguiment del Pla d’Acció per al Desenvolupament del sector Tofoner a Catalunya.

En el marc del projecte europeu Mycotour, el TrufforumVic acollirà un taller de Ciència Ciutadana per al Desenvolupament del Trufiturisme. Es tracta d’un LivingLab, un laboratori on els participants, professionals i públic final, parlaran de trufiturisme i de la cocreació de productes i serveis adequats a les necessitats dels consumidors. En aquest espai es compartiran experiències d’èxit en altres territoris i es debatrà sobre la millora i la internacionalització del trufiturisme al medi rural. I també s'estrenarà el Culinary Hub, un taller d’innovació agroalimentària per a l’elaboració de productes trufats, una activitat enfocada especialment a xarcuters i que compta amb el suport del Gremi de Carnissers, Cansaladers i Xarcuters de Barcelona.

Premis i reconeixaments

Per cinquè any consecutiu, Vic acollirà l’acte de nomenament de l’Ambaixador d’Honor de la Tòfona. Enguany serà el torn del xef Paco Pérez, del restaurant Miramar de Llançà. L'acte tindrà lloc el divendres a la tarda així com també la sessió de creativitat i innovació, el TrufforumLab i la inauguració oficial del TrufforumVic 2023.

La Tòfona d’Or, guardó estrenat la passada edició i que reconeix personalitats de fora del món gastronòmic, enguany el rebrà el periodista Jordi Basté, director del programa “El món a Rac1”.

I com a novetat, aquest any, el TrufforumVic acollirà la final del Premi Laumont al Millor Plat amb Tòfona Negra. El diumenge al matí, els 3 finalistes del concurs presentaran en directe davant el jurat i el públic assistent la seva recepta. El premi s’adreça a professionals i pretén estimular l’ús i el coneixement de la tòfona negra en el sectorde la restauració.

El TrufforumVic està organitzat per l’Ajuntament de Vic, el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, la Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic, la Diputació de Barcelona, l’Associació de Productors de Tòfona de Catalunya (PROTOCAT), el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya i el Consell Empresarial d’Osona.